Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Rotifers in Space: Belgische raderdiertjes opnieuw naar het ISS om stralingsweerstand te bestuderen

Written by on 6 december 2020

Na een succesvolle vlucht bekeken de onderzoekers de voortplanting en de genexpressie van de diertjes. Genexpressie betekent dat genen ‘zich uitdrukken’, actief zijn en aan de cellen het signaal geven om eiwitten aan te maken, bijvoorbeeld wanneer deze nodig zijn om schade aan het DNA, het genetisch materiaal te herstellen.

“Raderdiertjes zijn microscopisch klein, 200 micrometer tot 1 millimeter. Ze zijn een van de enige diersoorten op aarde, die volledige uitdroging en hoge dosissen straling kunnen overleven. Sommige soorten, zoals de Bdelloidea Adineta vaga, planten zich voort zonder seks. De vrouwtjes klonen zich als het ware”, zei professor doctor Karine Van Doninck van de UNamur en de ULB, de coördinator van het project. 

De Bdelloidea zijn een klasse van rotiferen of raderdiertjes die zich onderscheiden van verwante soorten door hun ongeslachtelijke voortplanting en hun vermogen om te overleven in barre, droge omstandigheden door in een stadium van schijndood te gaan dat bekend staat als anhydrobiose – leven zonder water.  

Uit de eerste, voorzichtige conclusies van het vorige ruimte-experiment blijkt dat gewichtloosheid hun vruchtbaarheid niet beïnvloedt. De raderdiertjes kregen nakomelingen net zoals hun soortgenoten op aarde. 

Doordat ze zich klonen, kopiëren ze ook de mogelijke fouten die tijdens het DNA-herstel zijn ontstaan. 

“De analyses die eventuele DNA-fouten van de nakomelingen moeten opsporen, lopen op dit moment nog. We onderzoeken welke molecules werden aangemaakt om te kunnen vergelijken en nagaan of het metabolisme hetzelfde werkt in de ruimte als op de aarde”, zei Van Doninck.