Current track

Title

Artist

Current show

X-Dance

00:00 06:00

Current show

X-Dance

00:00 06:00


Jambon vreest gevolgen brexit: “Als er geen akkoord komt, zullen er 28.000 Vlaamse jobs verloren gaan”

Written by on 6 december 2020

“Dit worden cruciale onderhandelingen”, reageert Vlaams minister-president Jan Jambon. “Als er geen deal bereikt kan worden, zal Vlaanderen hard getroffen worden. Er is berekend dat er dan 28.000 banen verloren zullen gaan, in verschillende sectoren. Dat is een verschrikkelijke tol.” Zeker als dat nog eens bovenop de economische impact van de coronacrisis zou komen, stelt Jambon.

De minister-president kijkt vooral naar Europa om de bedrijven die getroffen zouden worden, te kunnen steunen. “Er is een Europees fonds met 5 miljard euro.” Maar omdat het nog niet duidelijk is welke economische sectoren het hardst getroffen zouden worden, moet volgens Jambon nog afgewacht worden hoe dat geld verdeeld zal worden.

Vlaanderen heeft zelf ook een herstelfonds om bedrijven bijvoorbeeld te helpen om van afzetmarkt te veranderen. “Maar dit jaar is onze begroting al bloedrood door de coronacrisis. Gelukkig gaat het niet om een structureel tekort, al weegt het wel op de schuld. We zullen dus zeker de begroting weer moeten bekijken, als corona voorbij is, om dat tekort weg te werken.”

Beluister hieronder het interview met Jan Jambon in “De ochtend”: