Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Congolese president Tshisekedi verandert van koers en gaat op zoek naar nieuwe meerderheid

Written by on 6 december 2020

Félix Tshisekedi, zoon van “eeuwige opposant” Etienne Tshisekedi, is bijna twee jaar geleden aan de macht gekomen, met de steun van zijn voorganger Joseph Kabila, die er zelf in geslaagd is zijn machtspositie grotendeels te behouden. 

Tshisekedi was door de kiescommissie als winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen, hoewel hij volgens veel waarnemers en de Congolese bisschoppen minder stemmen had gehaald dan oppositiekandidaat Martin Fayulu. Die laatste had het toen over “een electorale staatsgreep”.

Het heeft maanden geduurd voor Tshisekedi erin geslaagd is een regering te vormen. Maar de president is niet echt een politieke pottenbreker gebleken, onder meer omdat hij voortdurend rekening moet houden met zijn machtige voorganger.