Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Liveblog – Coronacijfers blijven dalen: nog gemiddeld 115 overlijdens en 187 ziekenhuisopnames per dag

Written by on 5 december 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ziekenhuisopnames, overlijdens en besmettingen dalen verder

  • Van 28 november tot 3 december werden elke dag gemiddeld 187 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 24 procent vergeleken met de week ervoor. 
  • In totaal liggen er nu 3.348 mensen in het ziekenhuis. Gisteren belandden er 218 nieuwe patiënten in het ziekenhuis, 281 mensen mochten weer naar huis. 789 patiënten liggen op intensieve zorg, onder wie 516 aan de beademing. 
  • Er stierven in de week van 25 november tot 1 december gemiddeld 115 mensen per dag aan de gevolgen van het virus, dat is een daling met ruim 21 procent in vergelijking met een week eerder. Toen overleden elke dag gemiddeld 146 mensen.
  • Tussen 25 en 1 december werden per dag gemiddeld 2.178 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 14 procent minder dan de week ervoor*.
  • In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 29.700 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 9 procent. Dat betekent dat minder dan een op de tien afgenomen testen positief was. Die positiviteitsratio daalt nog altijd licht.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers. In de maand daarvoor werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

Nieuw record van meer dan 225.000 nieuwe gevallen op 24 uur tijd in VS

In de Verenigde Staten is vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen geregistreerd. Binnen een tijdspanne van 24 uur kwamen er 225.201 coronagevallen bij, zo blijkt uit gegevens van de gerenommeerde universiteit Johns Hopkins. In diezelfde periode bezweken voorts 2.506 coronapatiënten, tegenover 2.900 overlijdens een dag eerder.

De gezondheidsdiensten hadden er eerder al voor gewaarschuwd dat de miljoenen Amerikanen die naar aanleiding van Thanksgiving naar hun familie afreisden, voor een uitbraak bovenop een uitbraak riskeerden te zorgen.

Recordcijfers op Amerikaanse beurzen door hoop op coronasteun

De aandelenbeurzen in New York zijn gisteravond met recordcijfers geëindigd. De Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de Nasdaq sloten nog nooit hoger. Door het zwakker dan verwachte banenrapport van de Amerikaanse overheid verwachten beleggers dat er meer politieke wil ontstaat voor een nieuw coronasteunpakket.

De Dow-Jonesindex eindigde op een plus van 0,8 procent en bereikte daardoor een stand van 30.218,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent tot 3.699,12 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,7 procent hoger gezet, op 12.464,23 punten.

AFP or licensors

Het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten lag in november aanzienlijk lager dan een maand eerder. Met 245.000 nieuwe banen werd het laagste niveau in zes maanden bereikt. Het aantal nieuwe banen neemt bovendien al vijf maanden op rij af. Omdat ook het aantal coronabesmettingen en -doden gestaag blijft toenemen, rekenen beleggers erop dat politici nu eindelijk bereid zijn een compromis te sluiten.

Moderna daalde 3 procent. De farmaceut levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de VS. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen dosissen bij. De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo’n 15 miljoen tot 25 miljoen dosissen. Die worden in Zwitserland geproduceerd. Moderna denkt dat 500 miljoen vaccins volgend jaar haalbaar is, voor meer moet het bedrijf opschalen.

Pfizer (plus 0,6 procent) en BioNTech (plus 1,1 procent) lieten weten vrijwel alle vaccins voor dit jaar al geproduceerd te hebben. Daarmee spraken ze een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze productieproblemen zouden hebben.

België nu bij betere leerlingen van Europese klas op vlak van besmettingen

België is opgeklommen tot een van de betere leerlingen van de Europese klas op vlak van vastgestelde besmettingen. Dat blijkt uit het dagrapport van Sciensano. Met een gemiddelde van 248 gevallen per 100.000 inwoners moet ons land enkel IJsland (58), Ierland (82), Finland (108) en Noorwegen (122) laten voorgaan.

Luxemburg staat aan de andere kant van het spectrum met 1.213 gevallen per 100.000 inwoners, op de voet gevolgd door Kroatië (1.083) en Litouwen (1.011).

Goeiemorgen! Iets gemist? Herlees hier onze coronaliveblog van gisteren