Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Japanse capsule is op weg naar aarde met stalen van asteroïde Ryugu

Written by on 5 december 2020

De capsule, die een diameter heeft van amper 40 centimeter, zal de atmosfeer van de aarde, 120 kilometer boven het aardoppervlak, naar verwachting in de vooravond bereiken. Vervolgens zal de capsule, die beschermd wordt door hitteschilden, even een vuurbol worden en op ongeveer 10 kilometer boven het oppervlak zal ze, als alles goed gaat, een parachute openen om af te remmen. Dat moet gebeuren rond 18.30 uur Belgische tijd.

 De capsule wordt verondersteld om op de aarde te landen tussen 18.47 en 18.57 uur Belgische tijd in de woestijn in de buurt van Woomera, een stadje in het zuiden van Australië. 

De landing komt enkele weken nadat het Amerikaanse ruimtetuig OSIRIS-REx met succes stalen had verzameld van het oppervlak van de asteroïde Bennu. China heeft dan weer eerder deze week bekendgemaakt dat zijn maanlander is opgestegen nadat hij ondergrondse stalen had verzameld en verzegeld in het ruimtetuig voor de terugkeer naar de aarde. 

De spectaculaire landing van de capsule met de stalen zal het einde betekenen van een missie die in december 2014 van start was gegaan met de lancering van Hayabusa 2 vanuit Japan. 

Voor Hayabusa 2 betekent dit echter nog niet het einde: het ruimtetuig is in een baan gebracht weg van de aarde, om foto’s te kunnen nemen van de afdaling van de capsule naar de aarde, en vervolgens zal het zijn reis voort zetten naar twee andere asteroïden, die het moet bereiken in 2026 en 2031.