Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Paarsgroen? Een onmiskenbare déjà vu

Written by on 4 december 2020

Bij het Belgicisme van Verhofstadt kon je nog de schouders ophalen. Het Belgische fanatisme van De Croo daarentegen is problematischer. Want dat dreigt schadelijk te zijn voor de volksgezondheid. Het risico bestaat immers dat de Vlaams-nationalisten de coronaregels minder stipt zullen naleven nu die in de markt worden gezet als onderdeel van een Belgicistisch politiek project.

Zijn er dan geen verschillen tussen paarsgroen vroeger en nu? Natuurlijk wel. Zo is er dat ene kleine detail dat ik hierboven bewust onvermeld heb gelaten. Dit is geen paarsgroene, maar wel een paars-groen-oranje regering. CD&V maakt nu zelf deel uit van de paarsgroene frivoliteit, die door Herman Van Rompuy zo werd verfoeid. Het grappige is zelfs dat de casting van de CD&V-ministers (jong, mediageniek en onbevangen), dit beeld nog heeft versterkt. De teletubbies, nu ook bij CD&V. Had de partij pakweg Koen Geens, Servais Verherstraeten en Nathalie Muylle naar de regering gestuurd, dan had die een minder lichtvoetige indruk gemaakt.