Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Liveblog: record van 210.000 besmettingen in één dag in VS, coronacijfers blijven zakken

Written by on 4 december 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers in ons land blijven dalen

De coronacijfers in ons land houden hun neerwaartse trend aan. Het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag blijft onder de 200 liggen. Ook het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen op weekbasis blijft dalen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 27 november tot 3 december werden elke dag gemiddeld 188 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 27 procent: de week daarvoor (20 tot 26 november) waren er gemiddeld 257 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, donderdag 3 december, werden 187 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 316 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 3.427 coronapatiënten in het ziekenhuis. 788 onder hen liggen op intensieve zorg. 509 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 24 tot en met 30 november overleden elke dag gemiddeld 116 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is net geen 23 procent minder dan de week ervoor. Tussen 17 en 23november overleden elke dag gemiddeld 150 mensen.
  • Tussen 24 en 30 november werden per dag gemiddeld 2.208 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 24 procent minder dan de week ervoor.
  • Tussen 24 en 30 november werden dagelijks gemiddeld 29.400 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 9,3 procent. Dat betekent dat net geen een op de tien afgenomen testen positief was.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Interesse in zorg door corona gegroeid, mannen kiezen nog te weinig voor verpleeg- of zorgkunde

Er zijn in Vlaanderen nog altijd weinig mannen die kiezen voor een job in de zorg. Maar 14 procent van de verpleegkundigen is een man. Bij de zorgkundigen ligt dat cijfer nog lager, daar is maar een goeie 7 procent man. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Vlaams zorgambassadeur, Lon Holtzer.

Lees meer in het artikel:

Absoluut record van meer dan 210.000 nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd in VS

In de Verenigde Staten zijn er donderdag in op 24 uur tijd meer dan 210.000 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Een absoluut record, zo blijkt uit gegevens van Johns Hopkins University. Er zijn ook meer dan 2.900 overlijdens geregistreerd, ook dat is een record.

Lees meer in het artikel:

Erika Vlieghe over lange vaccinatieperiode: “Samen uit, samen thuis, maatregelen volgen tot er voldoende immuniteit is”

Ook wie het coronavaccin al heeft gekregen, zal zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe. “Het is samen uit, samen thuis. We moeten ons allemaal aan de maatregelen blijven houden tot we voldoende immuniteit bereikt hebben als maatschappij.” De overgangsperiode zal niet makkelijk zijn, erkent Vlieghe, maar we zullen het eindpunt wel steeds dichter zien komen.

Lees meer in het artikel en bekijk het gesprek met Erika Vlieghe in “De afspraak”:

Goeiemorgen!

Het is duidelijk wie als eerste een coronavaccin zal krijgen. De regeringen in ons land hebben daarover de knoop doorgehakt. Bewoners en personeel van woonzorgcentra komen als eerste aan de beurt. Het zal wel vele maanden duren voor het grootste deel van de bevolking ingeënt is. Experts waarschuwen: ook wie het vaccin gekregen heeft, zal zich aan de maatregelen moeten blijven houden.  Herlees het belangrijkste nieuws van gisteren.