Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Wat als Polen en Hongarije EU-budget blijven blokkeren? Hoe gaan we dat voelen? En is er een plan B?

Written by on 3 december 2020

Volgens het EU-verdrag valt de Europese Unie in dat geval terug op een noodbegroting, of “voorlopige twaalfden”: de EU mag dan elke maand hoogstens één twaalfde uitgeven van wat er in 2020 is uitgegeven. Maar een heleboel programma’s, zoals Erasmus, lopen af eind 2020: de nieuwe programma’s zijn gekoppeld aan de meerjarenbegroting, en die is er dus nog niet. 

Gevolg: in 2021 kunnen er, zelfs met voorlopige twaalfden, geen Erasmusbeurzen worden betaald. Hetzelde geldt voor subsidies voor wetenschappelijk onderzoek (het Horizon-programma, waar veel Vlaamse universiteiten gebruik van maken): ook die zullen er niet meer zijn. Facturen voor projecten uit het verleden kunnen wel nog betaald worden. Voor humanitaire hulp, en voor de meeste landbouwsubsidies, lopen de programma’s gewoon door. Landbouwers zullen dus wel nog steun krijgen, al zullen ze misschien langer op hun geld moeten wachten.