Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Valéry Giscard d’Estaing (94) overleden: een Franse president met keizerlijke allures

Written by on 3 december 2020

De nauwe samenwerking en vriendschap met de sociaaldemocratische West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt smeedde de twee voormalige vijanden samen tot de drijvende as van Europa. Beiden stonden (in het neutrale Engels) aan de wieg van wat nu de regelmatige Europese toppen van staatshoofden en regeringsleiders zijn.

De grootste uitdaging in die tijd was de monetaire chaos na het einde van het Bretton Woods-syteem in 1971. In 1979 lanceerden Giscard en Schmidt daarom het Europees Monetair Systeem (EMS) waarbij de meeste Europese munten de schommelingen tegenover elkaar beperkten tot 2,25 procent. Het was het begin van de monetaire samenwerking in Europa.

Giscard stond ook aan de wieg van de voorloper van de euro en nam toen de andere Europese leiders flink beet. Dat een Frans president de Engelse naam “European Currency Unit” (ECU) steunde als monetaire rekeneenheid voor het EMS, was vreemd. Terug na de top waar de beslissing viel, liet VGE zich ontvallen dat dat “toevallig” ook de naam was van een middeleeuwse Franse munt, de écu. Ken uw klassiekers. (Lees verder onder de foto).