Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Liveblog: Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames daalt tot onder 200, om 11.30 uur uitleg over vaccinatiestrategie

Written by on 3 december 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronacijfers: gemiddeld minder dan 200 ziekenhuisopnames per dag

De coronacijfers in ons land blijven de goede kant op gaan. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag op weekbasis daalt tot onder de 200. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 26 november tot en met 2 december werden elke dag gemiddeld 198 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 27 procent: de week daarvoor (19 tot 25 november) waren er gemiddeld 270 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, woensdag 2 december, werden 228 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 337 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 3.588 coronapatiënten in het ziekenhuis. 829 onder hen liggen op intensieve zorg. 534 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 23 tot en met 29 november overleden elke dag gemiddeld 122 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat is 23 procent minder dan de week ervoor. Tussen 16 en 22 november overleden elke dag gemiddeld 159 mensen.
  • Tussen 23 en 29 november werden per dag gemiddeld 2.304 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 28 procent minder dan de week ervoor.
  • Tussen 23 en 29 november werden dagelijks gemiddeld 29.200 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 9,5 procent. Dat betekent dat net geen een op de tien afgenomen tests positief is.

*Sinds 23 november is de teststrategie (opnieuw) gewijzigd. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, kan zich opnieuw laten testen. Deze wijziging kan een effect hebben op de coronacijfers.

Van 21 oktober tot 22 november gold een andere teststrategie. In die periode werden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertoonden.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Recordaantal nieuwe besmettingen in Rusland

In Rusland blijven de coronacijfers hoog. De afgelopen 24 uur zijn 28.145 nieuwe besmettingen bevestigd, en dat is opnieuw een record. Er zijn ook 554 overlijdens gemeld, ook dat is een record.

Officieel zijn in Rusland bijna 2,4 miljoen besmettingen vastgesteld. Daarmee is Rusland na de Verenigde Staten, India en Brazilië met het hoogste aantal besmettingen. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn in Rusland meer dan 41.000 overlijdens geregistreerd.

Coronabesmettingen dalen in Limburg: niet-dringende operaties hernomen

In de Limburgse ziekenhuizen wordt de reguliere zorg stilaan opnieuw hernomen. Enkele weken geleden werden niet-dringende operaties nog uitgesteld door de stijgende coronabesmettingen. Maar omdat de coronacijfers dalen, kunnen de ziekenhuizen nu stilaan opschalen.

Lees meer in het artikel:

Sciensano lanceert vijfde COVID-gezondheidsenquête

Het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano heeft vandaag haar vijfde gezondheidsenquête gelanceerd. Die focust op welzijn tijdens de tweede lockdown en peilt naar meningen over vaccinatie. De vragenlijst kan door iedereen worden ingevuld die ouder is dan 18.

De enquête peilt deze keer naar het welzijn van de Belg en zijn leefgewoonten tijdens de tweede lockdown, die sinds november van kracht is. Daarnaast wordt gevraagd naar de mening over de vaccinatiestrategie voor COVID-19. De enquêtes helpen wetenschappers en beleidsmakers om de gevolgen van de coronacrisis in te schatten en brengen de trends in kaart over uiteenlopende onderwerpen die belangrijk zijn voor de volksgezondheid.

Wie wil deelnemen aan de enquête moet 18 of ouder zijn en in België wonen. De vragenlijst kan worden ingevuld op de website van Sciensano voor 11 december. Het invullen van de vragenlijst neemt zo’n 15 minuten in beslag. De enquête is ook beschikbaar in het Frans, Duits en Engels.

Wanneer begint ons land met vaccineren? En zijn de vaccins wel veilig? Het antwoord op jouw vragen

Nu het steeds duidelijker wordt wanneer de eerste vaccins in ons land toegediend kunnen worden, krijgt onze redactie heel veel vragen. Wie zal het eerst ingeënt worden? Mag ik kiezen welk vaccin ik krijg? En zijn er landen die al begonnen zijn met vaccineren? VRT NWS beantwoordt jouw vragen over de vaccins.

Lees meer in het artikel:

Knippen kappers in het geniep? “We moedigen het zeker niet aan, maar we kunnen het wel begrijpen”

Heel veel kappers worden benaderd door klanten die hun haar willen laten knippen. En kappers gaan daar soms ook op in. Nochtans moeten de kapsalons nog steeds gesloten blijven, het is een van de maatregelen om de coronapandemie in te dijken. “Wij staan niet boven de wet en we motiveren onze kappers zeker niet om het te doen, maar ik kan het ergens wel begrijpen”, zegt Jef Vermeulen van de Unie van de Belgische Kappers.

Lees meer in het artikel:

Strenge regels voor Italianen tijdens de feestdagen: reizen tussen regio’s verboden, thuis blijven op 25 en 26/12 en op 1/1

De Italianen moeten zich tijdens de kerstdagen en bij de overgang van oud naar nieuw aan zeer strikte maatregelen houden. Reizen tussen de regio’s van Italië wordt vanaf 21 december en tot en met 6 januari verboden. Op 25 en 26 december en 1 januari worden de teugels nog wat strakker aangespannen: dan moeten de Italianen zelfs thuis blijven.

De regering van premier Giuseppe Conte keurde de reisbeperkingen afgelopen nacht goed. Ze wil daarmee vermijden dat de Italianen tijdens het kerstverlof familieleden opzoeken die aan de andere kant van het land wonen. Italianen zullen ook hun vakantieverblijven aan de kust of in de bergen niet kunnen opzoeken. Verplaatsingen mogen wel nog voor het werk, om gezondheidsredenen of in andere noodsituaties.

Premier Conte wil voorkomen dat de besmettingen met het coronavirus opnieuw de hoogte ingaan. Italië is een van de zwaarst getroffen Europese landen.

Dramatische coronacijfers in de Verenigde Staten en het effect van Thanksgiving moet nog komen

In de Verenigde Staten zijn de coronacijfers van de afgelopen 24 uur dramatisch. Meer dan 2.700 mensen overleden aan het virus, dat is het hoogste aantal doden op één dag tot nog toe. Momenteel liggen meer dan 100.000 Amerikanen in het ziekenhuis.

“Het gaat al weken niet goed”, zegt VS-correspondent Björn Soenens. “Het was voorspeld dat het in de herfst en in de winter heel erg zou worden. In de lente was het ook erg, maar dat concentreerde zich toen in een paar staten. Nu is het virus in het hele land verspreid geraakt door het niet naleven van de regels die uitgevaardigd zijn door de Amerikaanse gezondheidsdiensten en door het ontkennen van het virus in grote delen van het land.”

“Het aantal besmettingen neemt enorm toe. Je kunt optimistisch zeggen dat het sterfpercentage zeer klein is, 2 procent van de besmette mensen sterft. In de lente lag dat op 6 procent, maar er wordt veel meer getest nu. Bovendien hebben we het effect van Thanksgiving nog niet gezien. Veel mensen zijn op reis geweest om hun familie te bezoeken en hebben risico’s genomen.”

Het virus is in het hele land verspreid geraakt door het niet naleven van de regels van de gezondheidsdiensten en door het ontkennen van het virus in grote delen van het land.

VS-correspondent Björn Soenens

Volgens de directeur van het Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC) Robert Redfield kan het totale dodental in de VS tegen februari oplopen tot 450.000. Intussen waarschuwen meerdere Amerikaanse staten voor tekorten aan zorgpersoneel en ziekenhuisbedden. Onder meer in Californië is de situatie acuut.

“De situatie is dus heel ernstig, maar de president spreekt er niet over. Hij spreekt vooral over verkiezingsfraude. In sommige staten, zoals New York, dragen mensen wel een mondmasker. Maar in andere staten gebeurt dat nog steeds niet. Het zijn de gouverneurs die zelf moeten optreden, want er is geen nationale strategie. Als de president zou vragen “draag a.u.b. je mondmasker”, dan zouden mensen dat doen, want dat heeft veel invloed. Maar dat gebeurt niet.”

Leuvense leerlingenraad trekt aan alarmbel: “Werkdruk én mentale druk worden ons te veel”

Jongeren van de Leuvense middelbare scholen vinden dat er in deze coronatijden te weinig rekening wordt gehouden met hen. Veel huistaken, veel stress en angst: het wordt hen te veel. Daarom schreven ze een open brief naar de directies van alle Leuvense middelbare scholen.

Lees meer in het artikel:

BEKIJK: Hoe werken de coronavaccins precies? En wat zijn de voor- en nadelen van elk vaccin?

Ons land heeft intussen al 5 contracten afgesloten voor coronavaccins. Als alles goed gaat, hebben we daarmee genoeg voor alle Belgen. Al zal het wel nog een hele tijd duren voor de hele campagne rond is. Maar hoe werken die vaccins nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen van elk vaccin?

Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het helder uit in deze video: