Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Leidt deze metselrobot tot een revolutie in de bouwsector? “Dit kan het tekort aan metselaars opvangen”

Written by on 3 december 2020

Het idee voor deze versie van een metselrobot komt van 2 jonge ondernemers: Jens Verbrugge en Thibo Lidou. Zij stapten met hun project naar Handsaeme Machinery in Izegem. “Wij hebben deze eerste versie van deze metselrobot gebouwd”, zegt zaakvoerder Olivier Handsaeme. “De machine wordt nu voor het eerst gebruikt in Harelbeke.”

“Normaal gezien heb je voor de bouw van zo’n soort huis 7 metselaars nodig, maar door de robot heb je maar 2 metselaars nodig. Zij moeten dan gewoon nog de mortel op de juiste plaats aanbrengen”, zegt Handsaeme. “De bediener plaatst stenen op een plateau in de volgorde zoals het op zijn scherm verschijnt. Vervolgens gaat het plateau omhoog. De metselrobot gaat de stenen rij per rij opnemen en op de juiste plaats in het huis plaatsen. We doen dat op die manier voor de binnen- en de buitenmuren.”

(Lees voort onder de foto)