Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Laatste rechte lijn naar de échte brexit: met of zonder handelsakkoord?

Written by on 3 december 2020

De tijd dringt, zoveel is zeker. In het verleden is al meermaals gebleken dat op brexitdeadlines enige rek zit, maar nu begint het er toch om te spannen. Als begin 2021 een nieuw akkoord van kracht zou moeten worden, dan moet dat tegen dan niet alleen op papier staan, het moet ook en vooral goedgekeurd worden door het Britse parlement, de Europese staatshoofden en regeringsleiders en het Europees Parlement. En afhankelijk van de aard van het akkoord mogelijk ook door de parlementen van de Europese lidstaten.

Vooral de EU dringt er daarom op aan om de gesprekken stilaan af te ronden. Eind deze week zou er een akkoord moeten zijn om het voor 1 januari nog goedgekeurd te krijgen, horen we. Een eventueel akkoord moet ook nog vertaald worden in de verschillende officiële talen van de Unie en daar kruipt nog heel wat werk in. Bij de Britten zou het al bij al sneller kunnen gaan. Aanvankelijk was aan Europese kant gezegd dat er tegen oktober een akkoord zou moeten zijn, om alles op tijd afgerond te krijgen tegen begin 2021. Dat is duidelijk niet gelukt. Een of meer extra vergaderingen van het Europees Parlement tijdens de kerstvakantie zouden nu de noodoplossing zijn om toch in dat opzet te slagen.

Maar dan moet er eerst een akkoord zijn. De komende dagen zal dus duidelijk moeten worden of dat nog lukt. “De volgende 36 uur zijn cruciaal”, liet Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier gisteren verstaan. Volgende week staat ook een Europese top gepland. Lukt het (in welke vorm dan ook: een mini-akkoord, een ruimer akkoord of een volwaardig akkoord), dan wordt het een drukke maand december om het door de parlementen te jagen. Komt het tot een definitieve breuk, dan zullen de EU en het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021 handel drijven op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie.