Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Kritische mediamagnaat Jimmy Lai is opgepakt in Hongkong op beschuldiging van “fraude”

Written by on 3 december 2020

Lai staat deze keer niet terecht wegens kritiek op het regime in Peking, maar wel wegens “het illegaal gebruik van het hoofdkwartier van zijn bedrijf voor doeleinden die niet toegelaten zijn”. Een wel erg vage beschuldiging. Samen met Lai zijn ook twee andere toplui van zijn mediagroep Next Digital opgepakt. Die twee zijn wel op borgtocht vrijgelaten. 

De voorbije weken en maanden worden steeds meer kritische stemmen in Hongkong opgepakt of veroordeeld. Gisteren werden drie kopstukken van het jongerenprotest van vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen. De bekende leider Joshua Wong kreeg 13 maanden cel wegens het “organiseren van een illegale anti-regeringsbetoging”. Zijn medestanders Agnes Chow en Ivan Lam kregen respectievelijk 10 en 7 maanden cel voor gelijkaardige feiten. Dat gebeurt veelal op basis van de omstreden “veiligheidswet” die China onlangs heeft ingevoerd “om de stabiliteit van Hongkong te herstellen na het protest”. Critici -en onder hen veel westerse landen- vinden dat die wet een schending is van de vrijheden van Hongkong, die gegarandeerd werden tijdens de overdracht aan China.