Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Griepvaccin langer voorbehouden voor kwetsbare groep: “Toont hoe moeilijk zelfs een geroutineerde vaccinatie kan zijn” 

Written by on 3 december 2020

Ons land had voor de komende seizoensgriep in totaal zo’n 2,9 miljoen griepvaccins beschikbaar. Dat is ongeveer een half miljoen dosissen meer dan de voorgaande jaren. Daar heeft de vorige regering nog voor gezorgd, om te anticiperen op een grotere vraag in het licht van de corona-pandemie. 

Het goede nieuws is dat iedereen die in de prioritaire doelgroep A zit en wil gevaccineerd worden, normaal gezien zal kunnen gevaccineerd worden. Het gaat dan onder meer om iedereen vanaf 65 jaar, zwangere vrouwen, mensen met chronische aandoeningen, personen die onder hetzelfde dak wonen met zulke kwetsbare mensen en gezondheidspersoneel. De Apothekersbond roept iedereen uit die categorie die bij de apotheker een vaccin gereserveerd heeft op om zeker hun vaccin af te halen.

Maar mensen uit categorie B (personen tussen 50 en 65 jaar oud) die nog geen vaccin hebben gehaald bij de apotheek, komen daar momenteel op een wachtlijst terecht. Zo’n wachtlijst voor een griepvaccin is ongezien in ons land. Dat heeft alles te maken met de sterk gestegen vraag bij de risicogroepen om dit jaar ingeënt te worden tegen de seizoensgriep dit jaar.

“We zitten daar inderdaad met een moeilijkheid”, antwoordde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vanmiddag in de Kamer op een vraag van Kamerlid Jean-Marie Dedecker. “Een vervelende boodschap voor die mensen”, aldus de minister.