Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


524 miljard euro in het rood, wie ligt daar wakker van? De Belgische overheidsschuld in perspectief

Written by on 3 december 2020

Conclusie: we moeten nog niet meteen wakker liggen van onze overheidsschuld. Groei blijft zoals altijd wel een aandachtspunt, maar de geslaagde vaccintests zijn positieve signalen. Verder is de rente laag wat het makkelijk maakt om geld te lenen. 

Daarnaast is er ook nog de inflatie die ons te hulp kan schieten. Inflatie is een duwtje in de rug voor wie geld leent, want je moet op het einde van de rit minder terugbetalen in reële termen. De inflatie in Europa is momenteel licht negatief doordat handelaren bijvoorbeeld kortingen aanbieden om toch nog klanten te overtuigen. De Europese Centrale Bank verwacht dat dit een tijdelijk fenomeen is en rekent op een inflatie van 1% volgend jaar.

Toch moeten we natuurlijk ambitieus blijven. Landen als Nederland, Denemarken en Zweden hebben een overheidsschuld die gemiddeld 50 tot 70 procent lager ligt dan de onze. Een wereld van verschil. Om deze landen bij te benen is het belangrijk om in te zetten op investeringen die onze economie sterker maken en zo zichzelf terugbetalen in de plaats van het ondersteunen van consumptie.

Uiteindelijk kunnen we alles mooi samenvatten met wat Jay-Z ooit zei, “We got 99 problems, but de Belgische overheidsschuld ain’t one” (yet).