Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


VN-baas Guterres: “In 2021 wereldwijde coalitie voor koolstofvrije wereld smeden om onze gebroken planeet te redden”

Written by on 2 december 2020

Hij eindigde zijn dramatische aanloop met een link naar de huidige pandemie: “Lucht- en watervervuiling zijn elk jaar verantwoordelijk voor de dood van 9 miljoen mensen, dat is meer dan zes keer de huidige tol van de pandemie. “

“Maar intussen dringen mensen steeds verder binnen in dierlijke habitats en verstoren ze ongerepte gebieden, waardoor nog meer virussen kunnen overspringen van dier op mens. Laten we niet vergeten dat 75 procent van nieuwe infectieziektes bij de mens van dieren komen.” 

Zo kwam Guterres tot zijn eerste conclusie: “Opnieuw vrede sluiten met de natuur is de grote taak van deze eeuw. Het moet een echte topprioriteit worden voor iedereen, overal.” Hij verwees naar de kansen op dat gebied in het modelleren van een nieuwe maatschappij na de coronapandemie, en met o.a. ook de uitgestelde conferentie over biodiversiteit in Kunming, China, volgend jaar. 

“Er is een vaccin op komst voor corona, maar er bestaat geen vaccin voor de planeet. Er is een reddingsoperatie nodig voor de natuur”, vergeleek Guterres. Maar die zullen we zelf moeten opzetten met z’n allen.