Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00

Current show

Xclusif Live

00:00 06:00


Van angstaanvallen tot medicatie: drie jongeren getuigen over hoe ze worstelen in coronatijden

Written by on 2 december 2020

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nora, 20 jaar, heeft angstaanvallen

Nora is 20 jaar, studeert farmacie aan de UGent. Nora is altijd een goede studente geweest, een met een rijk gevuld sociaal leven en een warm en veilig gezin. Behalve wat stress voor de examens was er geen vuiltje aan de lucht. Tot in maart van dit jaar, kort na de eerste lockdown. Nora kon niet meer naar de les, niet meer op café, geen scouts. Alles ging op slot. Nora zat thuis tussen haar vier muren en studeren ging niet meer. Ze vertelt in deze video dat ze plots angstaanvallen kreeg:

Ondertussen gaat het goed met Nora. Ze slaapt weer alleen, de studies lukken en ze gaat nog regelmatig naar haar psycholoog. Ze kan nu veel beter relativeren.  

Maar Nora is niet de enige jongere die het moeilijk heeft. Uit een onderzoek van de KU Leuven uit 2018  blijkt dat 1 op de 5 jongvolwassen matig tot ernstige psychische klachten heeft. Post-corona, begin april 2020, werd een deel van die adolescenten opnieuw bevraagd. Ze blijken na 4 weken lockdown eenzamer. Uit andere internationale studies blijkt  dat de angstgevoelens toenemen. Ook uit een rondvraag van VRT NWS bij Vlaamse psychologen blijkt dat jongeren steeds meer angst en depressieve gevoelens hebben.

Ondertussen is er bijna 9 maanden een gezondheidscrisis. En de gevolgen daarvan wegen zwaar op jongvolwassenen en jongeren. Ook voor wie in een warme thuissituatie opgroeit en een goede relatie heeft met zijn ouders. De situatie lijkt voor velen uitzichtloos. Hoogleraar psychologie Inez Germeys maakt zich ernstige zorgen over de 15-25-jarigen. Dat vertelt ze in deze video:

Tuur, 16 jaar, mist sociaal contact

Er zijn lockdownfeestjes, jongeren die uit de bol gaan, maar dat gaat over een klein deel. De meeste jongeren houden zich wél aan de coronamaatregelen, zoals Tuur. Voor hem viel de eerste lockdown in het voorjaar nog mee, maar nu begint het echt door te wegen. School, ontspanning, met vrienden afspreken, alles gebeurt in dezelfde kamer, de studeerkamer. Tuur vertelt in deze video dat hij zijn gewone leven mist:

Sibrecht, 18 jaar, neemt medicatie tegen duistere gedachten

Sibrecht haalde zijn diploma middelbaar in juni en begon enkele maanden geleden aan zijn studie psychologie. Sibrecht had vroeger last met sociale contacten leggen, maar dankzij zijn psychologe geraakte hij daarvan af. Afgelopen zomer ging hij nog met vrienden op vakantie, maar enkele weken na de start aan de universiteit ging het mis vertelt hij in deze video: 

Mensen echt zien, niet via een scherm

Hoe kunnen we jongeren nu echt helpen? Online contacten zijn volgens het onderzoek van Inez Germeys zeer positief voor het psychisch welzijn van jongeren, maar het is zeker geen volwaardige vervanging van échte contacten legt ze in deze video uit:

Het onderzoek naar geestelijke gezondheid loopt nog steeds. Zo is er een grote internationale studies waarbij  meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn. Er worden nog steeds deelnemers aan deze studie gezocht. Hebt u interesse, klik dan hier