Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Mohamed (12) getuigt over vlucht uit Syrië naar Europa 5 jaar geleden: “Engste was de boot, ik viel vaak in het water”

Written by on 2 december 2020

De familie Safi woont in Aleppo, wanneer de oorlog in Syrië uitbreekt. Ze vluchten met hun twee kinderen, Mohamed en Hala, naar Turkije, net als 3,6 miljoen andere Syriërs.

De leefomstandigheden in Istanbul zijn moeilijk, de vader vindt amper werk. Wanneer in 2015 een oom langskomt die naar Europa wil doorreizen, besluiten de ouders hun oudste zoon mee te geven. De ouders hebben niet voldoende geld om met het hele gezin naar Europa te reizen.

Mohamed is 7 jaar oud wanneer hij samen met zijn oom in een rubberboot de Egeïsche Zee oversteekt naar Griekenland. Ze reizen door naar België waar ze asiel aanvragen. Omdat Mohamed zo jong is en hier zonder zijn ouders verblijft, wordt voor hem een pleeggezin gezocht. Twee jaar na zijn vertrek wordt hij herenigd met zijn familie.