Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Europese kolonisatie van Noord-Amerika deed erosie minstens tien maal sneller gaan

Written by on 2 december 2020

“Als we deze data gebruiken om de veranderingen in het landschap te kwantificeren, komen we tot de conclusie dat mensen in de laatste eeuw in Noord-Amerika evenveel sediment verplaatst hebben als de hoeveelheid die natuurlijke processen zouden verplaatsen in 700 tot 3.000 jaar”, zei mede-auteur professor Veerle Vanacker van de Université catholique de Louvain. 

“Deze bevindingen maken duidelijk dat antropogene activiteiten een nooit geziene impact hebben op de dynamiek van sedimenten. Niet-duurzaam landgebruik brengt grote sociale kosten met zich mee door een afname van de vruchtbaarheid van de bodem, overstromingen en de degradatie van rivieren, en directe kosten voor het herstel van de bodem en de waterscheidingen. Deze studie maakt dat we beter in staat zijn criteria voor te stellen voor het opvolgen en controleren van erosie”, zei ze.

“Om tot onze conclusies te komen, verzamelden en analyseerden we een grote database over de snelheid van de ophoping van alluvium, die in de tijd terugging tot lang voor de eerste Europeanen op het continent leefden”, zei mede-auteur professor Peter Sadler van de University of California, Riverside. 

“Wat echt opviel in deze gegevens was de vaststelling dat gedurende de afgelopen 40.000 jaar de snelheid van de ophoping van alluvium nauwelijks veranderde en dat het landschap erg stabiel was. Het was enkel in de laatste 200 jaar dat de snelheid plotseling toenam – net rond de tijd dat Europeanen begonnen met intensieve landbouw.”

De studie van Kemp, Vanacker en Sadler is gepubliceerd in Nature Communications. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van de Université catholique de Louvain.