Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Boswachters zullen harder optreden tegen loslopende honden: boetes van 80 euro of meer

Written by on 2 december 2020

Meer en meer mensen lappen de regels aan hun laars en laten honden onaangelijnd loslopen, zegt Natuur en Bos. “In Vloethemveld in West-Vlaanderen stierven zaterdag vier ooien nadat ze aangevallen waren door een loslopende hond. In Overpelt beten vrijdag twee Duitse herdershonden een Shetlandpony dood. En in Lintbos in Vlaams-Brabant sloeg zondag door een loslopende hond een paard met ruiter op hol. De man belandde in een prikkeldraad en raakte gewond.”

Op het niet aanlijnen van een hond staat een minimumboete van 80 euro, maar dat bedrag kan oplopen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade en eventueel recidivegedrag. “Laat ons duidelijk zijn: loslopende honden brengen niet alleen andere recreanten en hun (huis)dieren in gevaar, maar ook de natuur waarin ze zich bewegen. Denken we maar aan het verstoren van grondbroedende vogels of het opjagen van reeën.”

Ook over mountainbikers die wandelaars hinderen, krijgt Natuur en Bos naar eigen zeggen meer klachten. Op fietsen waar het niet mag, staan boetes tussen 100 en 150 euro.