Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Volg LIVE de persconferentie over de coronacijfers in ons land, minder ziekenhuisopnames en besmettingen, overlijdens blijven stijgen

Written by on 11 november 2020

Op Vanuatu, een eilandenarchipel in Oceanië, is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat om een besmetting bij een 23-jarige man die uit de Verenigde Staten was teruggekeerd en in preventieve quarantaine zat.

Toen hij op 4 november aankwam, vertoonde hij geen symptomen. Na een routinetest vijf dagen later testte hij positief. Volksgezondheid houdt nu alle passagiers die op de dezelfde vlucht zaten, in quarantaine. Omdat de man uit een risicoland kwam, zat hij op de vlucht ook al afgezonderd van de rest. Sinds zijn aankomst heeft hij de afstandsregels gevolgd, zegt de overheid. Er volgt wel een onderzoek naar iedereen met wie hij in contact is gekomen.

Vanuatu was tot voor kort een van de weinige landen ter wereld waar het coronavirus nog niet was opgedoken. De eilandengroep had zijn grenzen in maart gesloten om het virus buiten te houden en laat nog maar sinds kort weer strikt gecontroleerde repatriëringsvluchten toe. Er is voorlopig geen noodzaak om brede maatregelen te nemen, zegt de regering. Vanuatu heeft ongeveer 300.000 inwoners.

Ook andere eilandstaten in de Stille Oceaan namen dergelijke drastische maatregelen. Zo zijn er nog geen COVID-19-gevallen vastgesteld in Kiribati, Micronesië, Nauru, Palau, Samoa, Tonga en Tuvalu. Pas eind oktober werden voor de eerste keer besmettingen vastgesteld op de Marshall- en Salomonseilanden, waar het tot nu toe is gelukt om verdere verspreiding van het coronavirus onder de bevolking te voorkomen.