Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Na het positieve vaccinnieuws van Pfizer: waar staan de andere grote kanshebbers?

Written by on 10 november 2020

Moderna is een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen en vaccins die uitsluitend gebaseerd zijn op messenger RNA (mRNA). Tot nog toe heeft het bedrijf nog geen enkel middel op de markt gebracht. 

In samenwerking met de Amerikaanse National Institutes of Health en met een subsidie van 1 miljard dollar van de VS-regering heeft Moderna een coronavaccin ontwikkeld en in maart getest op mensen met veelbelovende resultaten. Eind juli zijn fase 3-studies begonnen met het vaccin die het bedrijf hoopt af te ronden tegen eind dit jaar. 

Novavax is een ander Amerikaans bedrijf dat experimentele vaccins maakt, niet op basis van mRNA maar door eiwitten op microscopische deeltjes te kleven. Novavax heeft op die manier een griepvaccin gemaakt waarvan de fase 3-studies in maart afgerond werden, en in mei begon het bedrijf testen voor een coronavaccin. 

In juli gaf de Amerikaanse federale regering 1,6 miljard subsidies en in augustus begon Novavax een fase 2-studie met 1.600 deelnemers in Zuid-Afrika. De volgende maand begon een fase 3-studie met 15.000 vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk en voor eind november is een grotere fase 3-studie in de VS gepland. Novavx heeft intussen een akkoord gesloten met het Serum Institute of India voor de eventuele productie van 2 miljard vaccins. Als de studies positief uitvallen, hoopt Novavax de eerste 100 miljoen vaccins in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen leveren in de VS.

Bharat Biotech is een Indiaas bedrijf dat een vaccin heeft ontwikkeld dat Covaxin heet. Toen het bedrijf in juli met fase 1 en 2-studies begon, deden er geruchten de rond dat het vaccin al midden augustus klaar zou zijn, maar Bharat sprak dat tegen en zei dat pas ten vroegste begin 2021 het vaccin beschikbaar zou zijn. Eind oktober heeft het bedrijf aangekondigd dat het gestart was met een fase 3-studie.   

Het Murdoch Childrens Research Institute uit Australië is een apart geval. Dat onderzoeksinstituut voert een fase 3 klinische studie uit om na te gaan of een vaccin dat ik het begin van de jaren 1900 ontwikkeld werd tegen tuberculose, het Bacillus Calmette-Guerin-vaccin, een gedeeltelijke bescherming biedt tegen corona.