Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Minister van Justitie en Republikeinen steunen Trump in verzet tegen verkiezingsuitslag

Written by on 10 november 2020

Het blijft uitkijken naar de bijeenkomst van het college van kiesmannen en kiesvrouwen, die normaal gepland is voor 14 december. Mogelijk zal de administratie dan de transitieperiode op dat ogenblik wel officieel op gang brengen.

Dat is meer dan een symbolische stap. Het betekent bijvoorbeeld dat het transitieteam van Joe Biden ook met overheidsgeld kan worden betaald. Medewerkers van Biden krijgen dan ook toegang tot de kantoren en dossiers van verschillende overheidsdiensten, om hun beleid voor te bereiden en de machtsoverdracht ook in de administratie en de ministeries vlot te laten verlopen. Voorlopig gebeurt dat allemaal niet. Joe Biden en zijn regering riskeren dus nu al met enige vertraging van start te gaan.

De federale administratie (GSA) zegt via woordvoerder Pamela Paddington dat ze de wet respecteert en pas het licht op groen zet wanneer er duidelijkheid is. Normaal gebeurt dat snel, en de Democraten vinden ook dat de tijd nu rijp is. Toch is ook in het verleden al gewacht tot december om de transitie officieel op gang te brengen. Dat was zo na de presidentsverkiezingen van 2000, toentertijd omdat de uitslag in Florida op zich liet wachten. Maar toen bedroeg het verschil tussen Al Gore en George Bush maar goed 500 stemmen, nu gaat het in de belangrijkste strijdstaat om meer dan 40.000 stemmen verschil. 

Hoe dan ook lijkt nu al wel duidelijk dat Donald Trump niet alleen staat in zijn strijd, ook in zijn omgeving zijn er invloedrijke mensen die weigeren de verkiezingsnederlaag toe te geven. De machtsoverdracht belooft een moeilijk proces te worden en een nieuwe grote uitdaging voor de democratische instellingen in de Verenigde Staten.