Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Intern rapport toont pijnlijke laksheid Vaticaan tegenover ex-kardinaal McCarrick

Written by on 10 november 2020

Het rapport heeft ook voor ‘collateral damage’ gezorgd. In het spoor van het rapport, worden nieuwe onderzoeken en processen opgezet. Niet toevallig is dat de voorbije dagen gecommuniceerd. Zo zal de handel en wandel van kardinaal Stanislaw Dziwisz van naderbij worden bekeken. Als toenmalige secretaris van de paus zou hij te veel in de doofpot hebben gestoken. “Ik ben bereid tot volledige medewerking met zo’n commissie”, stelt hij. Over de aantijgingen tegen zijn eigen persoon laat Dziwisz zich niet uit.

Ook de Italiaan Luigi Ventura is genoemd, jarenlang de pauselijke gezant in Parijs. Er zijn meerdere aanklachten tegen hem over seksueel misbruik, zelfs hele recente. Dat wordt nu allemaal op de rooster gelegd. 

Er loopt ook een onderzoek tegen de 97-jarige Poolse kardinaal Henryck Gulbinowicz. Dezelfde materie, de man is door het onderzoek onder restricties geplaatst: hij mag zich niet meer bedienen van bisschoppelijke tekens én hij moet verschijningen in het openbaar vermijden.

Aan de andere kant is er de historie van de Australische kardinaal George Pell. Hij werd ook beschuldigd van kindermisbruik, en moest naar de gevangenis. Een Australische rechtbank verklaarde hem later onschuldig. Intussen is Pell alweer opgedoken in het Vaticaan, zelfs in audiëntie bij paus Franciscus.