Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Met een grapje of een heuse lofzang: zo erkenden Amerikaanse presidentskandidaten in het verleden hun nederlaag

Written by on 9 november 2020

En dan zijn we aangekomen bij Donald Trump. Of beter: bij degene die hij vier jaar geleden versloeg. Hillary Clinton had haar nederlaag in 2016 niet verwacht en verkiezingsnacht voelde als een uppercut. Ze had 3 miljoen stemmen meer behaald dan Trump, maar Trump haalde meer kiesmannen binnen en dus werd hij en niet zij de nieuwe president. Het duurde even voor ze haar concession speech hield, pas de volgende dag, waardoor Trumps toespraak eerst op de buis kwam. Maar hoe groot de ontgoocheling ook was, ook zij gaf haar nederlaag toe, riep alle Amerikanen die op haar gestemd hadden, op om Donald Trump een kans te geven en maakte duidelijk dat zittend president Obama de machtsovergang vlot zou laten verlopen.

Een greep uit haar toespraak:

“Gisteravond heb ik Donald Trump gefeliciteerd en hem voorgesteld om met hem samen te werken in het voordeel van ons land. Ik hoop dat hij een succesvol president zal zijn voor alle Amerikanen.”

“We hebben gezien dat onze natie dieper verdeeld is dan we dachten. Maar ik geloof nog altijd in Amerika en ik zal dat altijd doen. En als jullie dat ook doen, dan moeten we dit resultaat aanvaarden en naar de toekomst kijken.”

“Donald Trump wordt onze president. We zijn hem een open geest verschuldigd en de kans om te leiden.”

“Onze constitutionele democratie legt de vreedzame overdracht van de macht vast. We respecteren dat niet alleen. We koesteren het.”

Tot de jonge Amerikanen zei ze: “Ik heb mijn hele volwassen leven doorgebracht met vechten voor datgene waarin ik geloof. Ik heb successen en tegenslagen gehad. Soms heel pijnlijke. Velen onder jullie staan aan het begin van jullie professionele openbare en politieke carrière. Jullie zullen ook successen en tegenslagen hebben. Dit verlies doet pijn, maar stop alstublieft nooit met te geloven dat vechten voor wat goed is, de moeite waard is.”

Bekijk enkele fragmenten uit de toespraak van Hillary Clinton in 2016: