Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


9.000 jaar geleden jaagden ook vrouwen op groot wild in de Amerika’s

Written by on 9 november 2020

“Een archeologische ontdekking en een analyse van vroege begrafenisgebruiken ontkracht de lang voor waar aangenomen hypothese dat de man de jager is”, zei Randy Haas, hoogleraar antropologie aan de University of Calfornia, Davis en de hoofdauteur van de nieuwe studie. 

Die hypothese, die meer en meer doorprikt wordt, stelt dat bij de vroege gemeenschappen van jagers-verzamelaars de jacht, en dan vooral de jacht op groot wild, voornamelijk of zelfs uitsluitend voorbehouden was aan de mannen. 

De hypothese bekijkt hoofdzakelijk recente en hedendaagse gemeenschappen van jagers-verzamelaars om te leren hoe het verzamelen van voedsel bij dergelijke samenlevingen in een ver verleden georganiseerd zou kunnen geweest zijn. 

Het stereotiepe beeld van deze moderne jagers-verzamelaars is dat de mannen op jacht gingen en de vrouwen meer geneigd waren in de buurt van het kamp te blijven met jonge kinderen, of visten en (plantaardig) eten verzamelden. Er zijn evenwel uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de Agta-jagers-verzamelaars in de Filipijnen, bij wie de vrouwen de voornaamste jagers zijn.

Belangrijk in dit verband is ook het gebruik van de atlatls, de speerwerpers. Sommige jagers-verzamelaars gebruiken die nog steeds en er zijn ook competities in het speerwerpen waarbij speerwerpers gebruikt worden, ook door vrouwen en kinderen. Archeologen hebben de gegevens van die competies geanalyseerd en ze stellen dat speerwerpers wel eens ‘gelijkmakers’ kunnen geweest zijn. Ze verminderen immers het belang van de lichaamsgrootte en de kracht van de werper zodat de nadruk meer ligt op de behendigheid en jagen op groot wild gemakkelijker wordt voor vrouwen.