Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


LIVEBLOG – Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames is gedaald, overlijdens blijven stijgen tot gemiddeld 173 per dag

Written by on 8 november 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De cijfers: ziekenhuisopnames dalen, ruim helft patiënten op intensieve wordt beademd

  • De voorbije week (1 tot 7 november) zijn per dag gemiddeld 618 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In de week daarvoor (25-31 oktober) waren het er gemiddeld 649 per dag. 
  • Gisteren werden 495 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 744 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen nu 6.893 patiënten in het ziekenhuis, dat is voor de vierde dag op rij een daling. De druk op intensieve zorg blijft toenemen: daar liggen 1.464 patiënten (dat zijn er 5 meer dan de dag voordien), 879 onder hen hebben beademing nodig en liggen in een kunstmatige coma.
  • In de periode van 29 oktober tot 4 november stierven per dag gemiddeld 173 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging met 66% ten opzichte van de voorgaande periode (22 tot 28 oktober). Toen kostte het virus elke dag aan gemiddeld 105 mensen het leven. In totaal vielen al 12.907 coronadoden sinds het begin van de pandemie in maart.
  • In de periode van 29 oktober tot 4 november zijn per dag gemiddeld 10.512 nieuwe besmettingen geregistreerd (35% minder dan de week ervoor). 
  • Er werden per dag gemiddeld 49.100 testen uitgevoerd. 26,4 procent daarvan is positief. Ons land volgt tot op heden de teststrategie waarbij personen zonder symptomen niet getest worden.

Voor een uitgebreider overzicht kan u terecht op de site van Sciensano.

Portugal voert morgen avondklok in: in weekends niet meer op straat vanaf 13 uur

Vanaf morgen zal zowat 70% van de Portugezen zich moeten houden aan een avondklok. Tijdens de weekends geldt die zelfs al vanaf 13 uur. Dat heeft de Portugese premier Antonio Costa aangekondigd.

De avondklok zal minstens twee weken van kracht zijn in de 121 van de 308 gemeenten in Portugal waar afgelopen woensdag een gedeeltelijke lockdown werd ingevoerd. Die 121 gemeenten zijn goed voor ongeveer 70% van de bevolking.

Corona de baas zijn? Sociale contacten beperken enige manier

premier Costa

“De enige manier om de pandemie de baas te worden is sociale contacten beperken”, stelt de premier. “Dit zijn essentiële maatregelen om het virus te controleren zonder een nieuwe algemene lockdown in te stellen.” Het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen in Portugal is sinds begin oktober toegenomen van 2.000 naar 6.000.

AFP or licensors

12 miljoen voor korte vervangingen op scholen

De Vlaamse regering voorziet 12 miljoen euro voor korte vervangingen in scholen en internaten, meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Vervangingen zijn nodig als leerkrachten of opvoeders ziek worden of in quarantaine moeten.

De bestaande systemen voor vervanging volstaan niet altijd, zegt Weyts. Zo laat de gewone regeling maar een vervanging toe vanaf 10 werkdagen afwezigheid, terwijl de quarantaineperiode een afwezigheid van 10 kalenderdagen impliceert.

Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) zal nu een centraal meldpunt oprichten voor scholen en internaten. Zo kunnen onderwijsinstellingen die een vervanger gevonden hebben de kosten terugbetaald krijgen.

Het geld moet volgens Weyts kunnen volstaan voor het volledige schooljaar. “Dit flexibele systeem laat toe dat de scholen zelf op korte termijn mensen aanwerven en inzetten”, zegt hij. “Op basis van hun eigen voorwaarden en zonder al te veel administratieve last. We zullen de facturen pas achteraf controleren, zodat er snel geschakeld kan worden.”

Nicolas Maeterlinck