Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


LIVEBLOG – Joe Biden loopt uit in strijdstaat Pennsylvania, zal Trump een nederlaag toegeven? 

Written by on 7 november 2020

Een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft lokale overheden in de staat Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen. De minister van Binnenlandse Zaken van die staat had ook al dergelijke instructies gegeven, berichten Amerikaanse media.

Pennsylvania is dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog steeds bezig met het tellen van de stemmen. In de staat moeten ook via de post gestuurde stemmen worden meegeteld die tot drie dagen na de verkiezingsdag binnenkomen, mits ze op tijd zijn verstuurd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt er volgens de laatste tussenstand ongeveer 28.800 stemmen voor op de Republikeinse president Donald Trump.

Minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania Kathy Boockvar had eerder al duidelijk gemaakt dat die stemmen vermoedelijk niet het verschil gaan maken. Het gaat volgens haar om kleine aantallen stembiljetten.

Toch waren de Republikeinen naar het hoogste hof van de VS gestapt over de kwestie. Ze vroegen de hoogste rechtsinstantie van de VS te garanderen dat stembiljetten die na verkiezingsdag binnenkomen ook echt opzij worden gelegd. De conservatieve rechter Samuel Alito van het Hooggerechtshof ging daarin op voorlopige basis mee. Het volledige Hof moet zich later nog wel over de kwestie buigen. Overigens ging de magistraat niet in op de Republikeinse vraag om “geen verdere actie te ondernemen” zoals het stoppen van de tellingen.

Rechtbanken in Nevada, Pennsylvania, Michigan en Georgia buigen zich over bijna een dozijn rechtszaken die door Trump en zijn bondgenoten zijn aangespannen. Zij proberen – vooralsnog vruchteloos – het tellen van de stemmen te doen ophouden en voldoende stemmen ongeldig te laten worden om de voorsprong van Biden teniet te doen. Volgens nieuwszender CNN zou president Trump niet zo gelukkig zijn over de prestaties van zijn advocatenteams.