Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Vlaanderen kan op termijn bijna helemaal onder water verdwijnen door stijgende zeespiegel

Written by on 6 november 2020

Dat komt omdat grote massa’s ijs altijd traag reageren op de opwarming, omdat dat smeltproces (relatief gezien) traag gaat, en ook nog lang zal doorgaan, ook al zou de verdere opwarming stoppen. “Eigenlijk zitten we nu al dicht bij dat tipping point (het punt waarna de situatie niet meer kan omgebogen worden, red.) voor de Groenlandse IJskap. Er was onlangs nog een studie die zei dat we er al voorbij zijn,” vertelt Van Breedam.

Maar als het nu nog niet is, dan komt het eraan: “Vergeet ook niet dat als we erin slagen de wereldwijde opwarming onder de anderhalve graad te houden, dat die opwarming aan de polen groter zal zijn, misschien 2 graden.” 

Beter nieuws is er over de Zuidpool: die zou volgens het lage-emissiescenario “grotendeels intact blijven” denken de onderzoekers. Zo zou ze maar 1,6 meter van haar 60 meter potentieel verliezen, onderstreept Van Breedam. Onder het slechtste scenario zou ze wel tot de helft van haar massa kunnen verliezen.