Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Verkiezingsresultaat in de VS viel (weer) niet te voorspellen: “Peilingen steeds onbetrouwbaarder, ze zijn vooral interessant na de verkiezingen”

Written by on 5 november 2020

“In de peilingen werd Biden gemiddeld op een voorsprong van 8 procent gezet, op nationaal niveau. In realiteit zal hij over het hele land maximum 2 of 3 procent voorsprong halen”, zegt Walgrave. “In de “popular vote”, het pure aantal stemmen, zal Biden het zeker halen. Maar in het Amerikaanse systeem koop je daar niets mee.”

Volgens Walgrave zijn de twee basiselementen van een peiling ook de twee punten waarop het grondig verkeerd kan lopen. “Een peiling steunt op een steekproef van een bepaalde groep, en wat die mensen al dan niet tegen jou willen vertellen. Voor gelijk welk onderzoek lijkt het steeds lastiger om een goede steekproef samen te stellen. Steeds minder mensen zijn bereid om mee te werken aan onderzoek, zelfs als het gaat over iets als chipssmaken. Los van de mensen die je bevraagt, kan je je dan afvragen hoe eerlijk mensen zijn in hun antwoorden.”