Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Nieuwe corona-app op komst: hoest eens in je telefoon en ontdek of je besmet bent

Written by on 5 november 2020

De software, zo benadrukt mede-ontwikkelaar Brian Subirana, is niet bedoeld om een diagnose te stellen bij patiënten die covidsymptomen hebben. “De kracht van de tool ligt in zijn vermogen om asymptomatische hoesten van gezonde hoesten te onderscheiden.” Met andere woorden: wie nergens last van heeft, maar zichzelf toch snel wil testen, zal hiervoor de nieuwe software kunnen gebruiken.

Want wat blijkt? “De software was namelijk in staat om àlle mensen die geen klachten hadden, maar wel besmet waren met het coronavirus, eruit te halen”, weet longarts Lieven Dupont. Enig nadeel: er waren 16,8 procent valse positieven, mensen die dus al besmet werden beschouwd terwijl ze dat niet waren.

De app is helaas nog niet beschikbaar, mogelijk wel over een aantal maanden. De MIT-onderzoekers werken op dit moment samen met een bedrijf samen aan een gratis app die gebruikmaakt van hun AI-technologie. Die moet ook nog worden goedgekeurd door. De onderzoekers werken ook samen met verschillende ziekenhuizen om hun technologie nog preciezer te maken.

Luister hier naar de uitleg van longarts Lieven Dupont in “Nieuwe feiten” op Radio 1 en lees eronder verder: