Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


LIVEBLOG: 1.412 mensen op intensieve zorg, coronacijfers stijgen, maar iets minder snel

Written by on 5 november 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

1.412 mensen op intensieve zorg, coronacijfers stijgen, maar iets minder snel.

De coronacijfers stijgen weer, maar iets minder snel. 

  • De voorbije week zijn er gemiddeld 680 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, dat is 15% meer dan de week daarvoor. 
  • Er liggen op dit moment in totaal 7.405 mensen in het ziekenhuis. 
  • 1.412 mensen hebben intensieve verzorging nodig, dat aantal stijgt nog dag na dag. 
  • Gisteren werden 653 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 673 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. 
  • Gemiddeld sterven er in ons land nu elke dag 147 mensen per dag aan Covid-19, ook dat is een stijging. 
  • In totaal zijn sinds het begin van de crisis nu al 12.331 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. 
  • Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen blijft wel licht dalen. In de week van 26 oktober tot en met 1 november werden gemiddeld 14.091,7 besmettingen per dag genoteerd. Dat is een daling met 6% in vergelijking met een week eerder.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Recordaantal nieuwe besmettingen in VS: bijna 100.000 op één dag

Eén dag na de presidentsverkiezingen wordt in de Verenigde Staten een recordaantal nieuwe coronagevallen genoteerd. Op 24 uur tijd zijn er 99.660 besmettingen bijgekomen, zo meldt de universiteit Johns Hopkins. Op 24 uur tijd werden er ook 1.112 doden geregistreerd door de universiteit.

Sinds het begin van de pandemie zijn in de VS al zeker 9.377.239 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het totale dodental ligt al boven de 233.000. De Verenigde Staten zijn, in absolute aantallen, het land dat het zwaarst getroffen werd door de pandemie.

Corona was een belangrijk thema tijdens de VS-verkiezingen. Trump zei dat de VS er stilaan vanaf raken (“we are rounding the turn”), terwijl dat niet bleek uit de cijfers. Biden beschuldigde Trump ervan de Amerikanen niet voldoende te beschermen tegen COVID-19.

Carwash-sector voelt zich opnieuw in de steek gelaten

De carwash-sector voelt zich in de steek gelaten tijdens deze tweede lockdown. Net zoals tijdens de eerste lockdown werden ze verplicht om de deuren te sluiten. Volgens Danny Vander eeckt is dat “tegen alle logica in”.  “Klanten blijven namelijk in hun wagen zitten en hoeven er niet uit te komen. Dankzij de huidige technologie kunnen ze contactloos betalen terwijl het raam dicht kan blijven. Hierdoor is het fysiek contact beperkt tot nul en lopen klanten en medewerkers geen enkel risico op besmetting.”

REPORTERS

De sector vindt het moeilijk te begrijpen dat garages wel kunnen blijven functioneren, maar een carwash niet. Volgens hen is België het enige land in heel Europa waar onze sector verplicht dicht moet. “Wij begrijpen dit absoluut niet.”
 
“Het water stond ons al aan de lippen. We hebben al jaren te kampen met een zware concurrentie van handcarwash-uitbaters die het niet zo nauw nemen met de regels. Daarnaast dragen we hele zware financiële lasten. In tegenstelling tot de horeca en andere sectoren – die we dit van harte gunnen – kunnen wij geen take-away of online verkoop organiseren. We krijgen tot slot ook geen btw-verlaging.”

Herlees hier het belangrijkste corona-nieuws van gisteren: