Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Hoofddiëtist Michaël Sels (UZA) : “Overheid moet overgewicht nú aanpakken om aantal coronapatiënten te doen dalen”

Written by on 5 november 2020

De cijfers liegen er niet om: maar liefst 60 procent van de patiënten die op intensieve zorg terechtkomt met COVID-19 heeft overgewicht. Zij hebben vaak onderliggende gezondheidsproblemen waardoor de kans op complicaties groot is. “Die les hebben we tijdens de eerste coronagolf geleerd maar er niets mee gedaan. De overheid had al die tijd het afvallen kunnen stimuleren. Nu heeft ze een half jaar tijd verspild”, zegt hoofddiëtist Michaël Sels (UZA).  

Volgens Sels zou bijvoorbeeld de terugbetaling van een consultatie aan de diëtist al veel kunnen helpen. “Nu hebben enkel minderjarigen recht op een terugbetaling. Als volwassene moet je de volle pot betalen. Daardoor kiezen zij toch nog vaak voor shakes of repen in plaats van een professionele begeleiding. Een terugbetaling zou hier korte termijn al effect kunnen hebben”

Het systeem van de nutri-scores op voedingsproducten kan volgens Sels ook beter. “Nu mogen fabrikanten zelf kiezen op welke producten ze die nutri-score zetten. Dat doen ze wél op de gezonde producten die in categorie A of B zitten. Op producten die minder gezond zijn, kiezen fabrikanten er vaak voor om die nutri-score niet te vermelden. Dit zou verplicht moeten worden op alle voedingsproducten”, vindt hij.