Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Europa beleefde warmste oktobermaand ooit, noordpoolijs was nooit kleiner

Written by on 5 november 2020

Copernicus noemt de waarden voor de gebieden boven de poolcirkel in oktober “extreem hoog”, zowel die gemeten op land als boven zee.  Het noordpoolijs was in de maand oktober nog nooit zo klein in oppervlakte sinds het begin van de satellietmetingen in 1979. 

“Het ijs is heel laat beginnen aan te groeien”, vertelt ons glacioloog Stef Lhermitte (TU Delft). “Normaal wordt het minimum bereikt tussen midden en eind september, wanneer de polaire herfst intreedt en het bijna helemaal donker wordt. Vanaf dat moment gaat het gebied enkel energie verliezen, omdat er een negatieve energiebalans is: de warmte wordt uitgestraald naar de ruimte, maar er komt geen energie meer bij. Maar nu heeft het ijs moeite om weer aan te groeien, dit past natuurlijk in het algemene verhaal van de klimaatopwarming.”  

Oktober was ook de vierde opeenvolgende maand met ijsvrije of bijna ijsvrije omstandigheden langs de Noordelijke Zeeroute. Antarctica daarentegen beleefde een tweede maand met bovengemiddelde hoeveelheden zee-ijs, na weliswaar na 48 opeenvolgende maanden met waarden onder het gemiddelde.