Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


LIVEBLOG: 1.351 mensen op intensieve zorg, hoger onderwijs legt puzzel voor “code zwart”

Written by on 4 november 2020

De hogescholen en universiteiten bereiden zich voor op nog strengere maatregelen dan diegene die nu al gelden. Dat meldt De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS. Ze hebben het over “code zwart”, alleen ligt daar nog geen scenario voor klaar.

Tot 30 november moeten alle lessen, ook praktijkcolleges en labproeven, digitaal verlopen. Ook de eerstejaars, voor wie eerst een uitzondering gold, moeten alles online volgen.

“Op dit moment is er geen ruimte voor praktijk op onze campus zelf”, zegt Dirk Smits, directeur onderzoek en onderwijs Odisee hogeschool. “We gaan proberen de praktijk in te halen vanaf december en we zijn aan het bekijken hoe we de theorie nu naar voren kunnen halen. Als praktijk ook in december niet mogelijk is, dan zullen we alles opnieuw moeten herbekijken. Ook wat we in januari met de examens gaan doen, want daar worden ook praktijkvakken geëvalueerd.” Als de praktijkvakken niet opgestart kunnen worden in december, is het mogelijk dat de studieduur verlengd zal moeten worden omdat er geen examens kunnen worden afgenomen van praktijkvakken. 

“We hopen nu echt op een soort plan voor de komende maanden”, benadrukt Smits. “We hebben zelf al besloten om tot eind februari in code rood te gaan, onafhankelijk van wat de overheid beslist. Net om een stuk een evenwicht te hebben tussen de veranderingen in de epidemie en de zekerheid die we nodig hebben om te kunnen regelen hoe we onze studenten zo best mogelijk onderwijs kunnen aanbieden. We hopen op een kader dat een zekere stabiliteit kan hebben, bijvoorbeeld: wanneer kan die praktijk weer opstarten, dat is voor ons cruciaal nu.”