Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Een coronadode, een QAnon-believer, maar ook 3 LGBT-primeurs: deze opmerkelijke kandidaten zijn verkozen in de VS

Written by on 4 november 2020

Sarah McBride: eerste transgender persoon in een Senaat van deelstaat

In de staat Delaware heeft de Democrate Sarah McBride een zitje veroverd in de lokale Senaat. Daarmee is ze de eerste (openlijke) transgender persoon ooit die een functie van dat kaliber in de wacht sleept in de geschiedenis van de VS. Echt verrassend is haar overwinning niet, want het district waarin ze opkwam, is overwegend Democratisch.

Sarah McBride.

AP Images

McBride is de nationale persverantwoordelijke van de Human Rights Campaign, de grootste LGBT-belangenvereniging in de VS. Op de Democratische Conventie van 2016 was ze de eerste (openlijke) transgender persoon ooit die het woord nam op een partijconventie van een grote partij.

“We hebben het gedaan, we hebben de verkiezing gewonnen”, schrijft McBride op Twitter. “Dankje, dankje, dankje. Ik hoop dat vannacht aan elk LGBTQ-kind toont dat onze democratie groot genoeg is, ook voor hen.”

Momenteel zitten ook nog vier andere (openlijke) transgender personen in het Huis van Afgevaardigden van een deelstaat. Het gaat om Danica Roem in Virginia, Brianna Titone in Colorado en Lisa Bunker en Gerri Cannon in New Hampshire.

Marjorie Taylor Greene: aanhanger van QAnon in het Huis van Afgevaardigden

Voor de staat Georgia zit voortaan de Republikeinse Marjorie Taylor Greene in het (federale) Huis van Afgevaardigden in Washington DC. Zij is een niet-onbesproken figuur die in het verleden delen van het gedachtegoed van QAnon onderschreef.

Marjorie Taylor Greene.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

QAnon is een omstreden samenzweringstheorie die stelt dat een elite een wereldregering vormt en zich daarbij schuldig maakt aan kindermisbruik en satanische rituelen. President Donald Trump is voor aanhangers de redder die deze elite blootlegt en bestrijdt.

Bekijk hier een reportage die onze VS-correspondent Björn Soenens in augustus over QAnon maakte (en lees voort onder de video):

Taylor Greene liet zich in het verleden ook laatdunkend uit over zwarten, Joden en moslims. Zo gaf ze aan dat moslims niet in de overheid thuishoren en dat zwarten “slaven” van de Democraten zijn. 

President Trump noemde Taylor Greene in augustus nog een “toekomstige Republikeinse ster”. “Ze is sterk in alles en geeft nooit op”, schreef hij op Twitter. “Een echte winnaar”.

David Andahl: een coronadode in het Huis van Afgevaardigden van North Dakota

In North Dakota heeft de Republikein David Andahl een zetel binnengehaald in het lokale Huis van Afgevaardigden. Alleen: Andahl overleed op 5 oktober aan de gevolgen van een covidinfectie. Zijn naam bleef echter op het stembiljet staan en met 35 procent van de stemmen gaat het zitje voor zijn district postuum naar hem.

De verkiezingsautoriteiten zijn er nog niet over uit wat ze met de overwinning van Andahl moeten aanvangen en wat nu met zijn plek in het lokale Huis van Afgevaardigden zal gebeuren.

Ritchie Torres: eerste homoseksuele Afro-Latino in het Huis van Afgevaardigden

In het 15e district van New York heeft de Democraat Ritchie Torres de strijd om een zetel in het (federale) Huis van Afgevaardigden in Washington DC gewonnen, al stond het in de sterren geschreven dat hij het zou halen in dit overwegend blauwe district.

Ritchie Torres

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Toch is zijn winst opmerkelijk: hij is de eerste (openlijk) homoseksuele Afro-Amerikaan die het tot in het Huis van Afgevaardigden schopt en pas de tweede niet-blanke (openlijk) homoseksuele man na Mark Tanako, een Democraat van Aziatische origine die in 2013 een zitje binnenhaalde voor Californië.

Torres groeide op als zoon van een Latino-vader uit Puerto Rico en een Afro-Amerikaanse moeder in een arme buurt in de Bronx, een borough of stadsdeel van New York. “Dankjewel”, schrijf hij op Twitter. “Vanavond hebben we geschiedenis geschreven. “Het is de eer van mijn leven om het essentiële borough van de Bronx te vertegenwoordigen.”

Mondaire Jones: de eerste homoseksuele zwarte Amerikaan in het Huis van Afgevaardigden

Intussen blijkt dat ook in het 17e district van New York een primeur op te tekenen valt. Daar heeft de Democraat Mondaire Jones op zijn beurt een zitje in het (federale) Huis van Afgevaardigden te pakken. Zoals verwacht versloeg hij zijn Republikeinse tegenstander.

Mondaire Jones

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Met Jones is voor het eerst een (openlijk) homoseksuele zwarte man in het Huis van Afgevaardigden verkozen. Hij is daar na Tanako en Torres de derde (openlijk) homoseksuele niet-blanke man ooit.

“Ik ben nederig bij het vertrouwen dat de kiezers in Westchester en Rockland in mij hebben gesteld”, zegt hij op Twitter. “Ik ben dankbaar voor de kans om de gemeenschap die mij heeft opgevoed te dienen, de gemeenschap die een openlijk homoseksuele, zwarte kerel die opgroeide in een sociale woning en met voedselbonnen naar het Congres heeft gestuurd.”