Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Eerste reconstructie van de volledige hersenen van een van de oudste dinosaurussen

Written by on 3 november 2020

De hersenen van Buriolestes schultzi waren redelijk klein en moeten zowat 1,5 gram gewogen hebben, iets minder dan een erwt. De vorm was primitief, en lijkt op de algemene vorm van de hersenen van een krokodil.

De aanwezigheid van goed ontwikkelde structuren in de kleine hersenen wijst erop dat Buriolestes schultzi in staat was bewegende prooien achterna te zitten. Zijn reukzin was daarentegen niet goed ontwikkeld volgens de onderzoekers  en het is dan ook waarschijnlijk dat Buriolestes jaagde en prooien achtervolgde op basis van zijn gezichtvermogen en niet dankzij zijn reukzin.  

Hoewel Buriolestes schultzi een vleeseter was, behoort hij tot de afstammingslijn van de enorme, plantenetende sauropoden met de lange nekken, waartoe ook de grootste landdieren die ooit geleefd hebben behoren.

Buriolestes wordt beschouwd als het vroegste lid van deze lijn en de nieuwe reconstructie van zijn hersenen laat de onderzoekers dus toe de evolutie van de hersenen van deze indrukwekkende afstammingslijn te analyseren. 

Een van de meest opvallendste evoluties is de groei van de reukkolf, de bulbus olfactorius die de reuksignalen opvangt. Waar die structuren die verantwoordelijk zijn voor de reukzin, relatief klein zijn bij Buriolestes schultzi, worden ze erg groot bij de latere Sauropoda en nauw verwante dieren.

De ontwikkeling van een scherpe reukzin zou verband kunnen houden met het verwerven van complexer sociaal gedrag, iets wat bij verschillende gewervelde groepen steunt op de reukzin. 

Aan de andere kant is ook al geobserveerd dat sterke reukvermogens een belangrijke rol spelen bij het zoeken naar voedsel en dieren helpen om beter een onderscheid te maken tussen verteerbare en onverteerbare planten. Er is ten slotte nog een derde mogelijke verklaring voor de toegenomen reukzin van de sauropoden, namelijk dat ze die gebruikten om chemische signalen op te vangen van roofdieren.