Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Vastgoedmakelaars willen fysieke bezichtiging ondanks verbod FOD Economie: “Foute interpretatie ministerieel besluit”

Written by on 2 november 2020

Tijdens de eerste lockdown mochten plaatsbezoeken voor het verkopen of verhuren van een woning ook niet plaatsvinden. In het ministerieel besluit van gisteren met de coronamaatregelen staan dergelijke huisbezoeken inderdaad niet onder essentiële diensten. Maar bijvoorbeeld notarissen vallen daar wel onder en mogen hun activiteiten fysiek verderzetten.

Toch stelt de sectorfederatie dat er wel degelijk fysieke plaatsbezoeken kunnen plaatsvinden. “We zijn het niet eens met de lezing van de FOD Economie van het ministerieel besluit. We lezen daar geen verbod in”, zegt Daniel Buschman, voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen.

“Wij geven het advies aan onze leden om effectief plaatsbezoeken nog wel te laten plaatsvinden, uiteraard conform de regels van de eerder goedgekeurde sectorgids. Dat wil zeggen een beperking van maximaal twee bezoekers samen met de vastgoedmakelaars, met mondmasker en handgel.” Buschman hoopt naar eigen zeggen dat de FOD Economie zijn interpreatie van het ministerieel besluit bijstuurt. “Wij zijn in overleg en staan open voor elke discussie”, klinkt het.

Maar tot nader order blijft de officiële communicatie van de overheid dat dergelijke fysieke plaatsbezoeken niet kunnen. Wie zijn woning wil verkopen of verhuren zonder makelaar, kan overigens formeel gezien ook geen bezoekdagen organiseren. In dat geval gelden immers de regels dat er naast het zogenaamde knuffelcontact niemand op bezoek mag komen. Onlinebezichtigingen zijn zowel bij particulieren als bij makelaars wel toegestaan.