Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


Frankrijk wil extreemrechtse Turkse beweging “Grijze Wolven” verbieden na incidenten met Armeniërs

Written by on 2 november 2020

De Grijze Wolven vormen een paramilitaire vleugel van de ultranationalistische Turkse partij MHP (Partij van de Nationalistische Beweging). Die werd in 1969 opgericht door de voormalige kolonel Alparslan Türkesh die in 1960 betrokken was bij een staatsgreep.

De MHP gaat echter terug op ideeën die in de 19e eeuw ontstonden over de verheerlijking van het “superieure Turkse ras dat de islambeschaving op een hoger niveau zou getild hebben”. Daarbij sloot vaak het “panturanisme” aan, het streven naar de eenheid van de Turkssprekende volkeren van de Balkan in Europa over het Midden-Oosten en de Kaukasus tot Centraal-Azië, dat als de bakermat van de Turkse volkeren beschouwd wordt. Dat bracht de ideologie in botsing met bestaande grenzen van Rusland en China, maar ook met Armeniërs, Koerden, Grieken, Joden en deels ook Arabieren en Perzen.(Lees verder onder de foto).