Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Liveblog: Bijna 6.500 coronapatiënten in het ziekenhuis, meer dan 1.100 mensen op intensieve zorg

Written by on 31 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Coronavirus blijft toeslaan: meer ziekenhuisopnames, overlijdens stijgen sterk

Het coronavirus verspreidt zich nog altijd snel onder de bevolking in het hele land, met alle gevolgen vandien voor ons zorgsysteem. Het aantal patiënten dat moet worden opgenomen in de ziekenhuizen blijft stijgen, net als het aantal patiënten op intensieve zorg en het aantal patiënten dat beademing nodig heeft. Het aantal overlijdens neemt sterk toe. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

 • Van 24 tot 30 oktober werden elke dag gemiddeld 636 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 59 procent: de week daarvoor (17 tot 23 oktober) waren er gemiddeld 400 ziekenhuisopnames per dag.
 • Gisteren, vrijdag 30 oktober, werden 720 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis (donderdag waren het er nog 673). 463 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten (donderdag waren dat er 474).
 • In totaal liggen er nu 6.438 coronapatiënten in het ziekenhuis (donderdag waren dat er 6.187). 1.105 onder hen liggen op intensieve zorg (donderdag waren dat er 1.057). Dat is meer dan de helft van het aantal beschikbare bedden op intensieve zorg in ons land. 599 patiënten hebben beademing nodig (donderdag waren dat er 557)
 • Ook het aantal overlijdens blijft toenemen: in de week van 21 tot 27 oktober overleden elke dag gemiddeld 91 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 53 procent meer dan de week ervoor. Tussen 14 en 20 oktober overleden elke dag gemiddeld 38 mensen.
 • Tussen 21 en 27 oktober werden per dag gemiddeld 15.847 nieuwe besmettingen bevestigd*. Het werkelijke aantal nieuwe coronabesmettingen ligt wellicht nog hoger, want door de nieuwe teststrategie worden enkel mensen met symptomen getest.
 • Tussen 21 en 27 oktober werden dagelijks gemiddeld 64.700 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 27 procent. Dat betekent dat meer dan een kwart van de afgenomen testen positief was.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Verstrengde lockdown: welke maatregelen zijn er genomen?

Ons land gaat over tot een verstrengde lockdown, die ingaat om middernacht in de nacht van zondag op maandag. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren na het Overlegcomité bekendgemaakt. Welke beslissingen zijn er genomen?

 • De regel van vier wordt binnen afgeschaft. We mogen dus niet langer vier gasten thuis ontvangen. Wel mag iedereen nog één knuffelcontact hebben, die persoon mag je thuis nog uitnodigen. Singles mogen buiten dat ene nauw contact ook nog iemand anders zien, op afstand weliswaar. Buiten mag je wel nog 4 mensen zien. 
 • Niet-essentiële winkels worden gesloten. Thuislevering en ophaalpunten mogen wel. Er zal later nog bepaald worden wat een essentiële winkel is en wat niet, maar voedingswinkels blijven hoe dan ook open. Garages en fietsenwinkels mogen openblijven voor herstellingen. Na de persconferentie werd ook verduidelijkt dat doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven. Er komt een evaluatie op 1 december. 
 • Niet-medische contactberoepen, denk aan kappers of schoonheidsspecialisten, worden verboden
 • De scholen zullen ook op 12 en 13 november gesloten blijven. De herfstvakantie was al eerder verlengd, maar wordt dus nog net iets langer en zal nu in totaal twee weken duren. De crèches blijven open. 
 • Telewerken wordt verplicht
 • Hotels blijven open, maar de restaurants en bars in hotels sluiten, maaltijden mogen alleen nog op de kamer. 
 • Op begrafenissen mogen nog maar 15 mensen zijn. Recepties na een begrafenis worden verboden.
 • Erediensten worden verboden. Er mogen wel nog vier mensen binnen in de gebedshuizen om te bidden
 • Vakantieparken moeten sluiten. Die maatregel gaat in vanaf 3 november, maar restaurants en zwembaden zijn wel al gesloten. Ook dierenparken moeten sluiten. 
 • De grenzen worden niet gesloten, maar niet-essentiële reizen wordt “streng afgeraden”.

Herlees alle maatregelen nog eens hier:

De verstrengde lockdown die het Overlegcomité heeft ingevoerd roept veel vragen op. Blijven doe-het-zelfwinkels open? Mag mijn poetsvrouw nog komen? En gaat de politie streng controleren? VRT NWS geeft een antwoord op je meest gestelde vragen:

Verdeling van VisitWallonia-passen uitgesteld naar volgend jaar

Als gevolg van de slechte coronacijfers en de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité vrijdagavond heeft bekendgemaakt, zal de aanvankelijk voor november aangekondigde verdeling van de VisitWallonia-passen worden uitgesteld naar volgend jaar. Dat heeft de Waalse toeristische dienst gemeld.

De precieze datum hangt af van de omstandigheden en zal later nog worden meegedeeld, klinkt het. Wie bij de vorige verdeling al een pas wist te scoren, zal die in 2021 ook nog kunnen gebruiken, verzekert de dienst.

Om voor de nodige relance te zorgen in Wallonië, besloot het gewest om duizenden passen van 80 euro uitdelen. De eerste 20.000 gingen in oktober bijzonder snel de deur uit.

Minister Frank Vandenbroucke: “Lockdown is noodzakelijke noodrem om aantal contacten terug te dringen”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft in een vooraf opgenomen interview met “Het Journaal Laat” de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité verdedigd. “De besmettingen blijven zo snel toenemen en het aantal opnames in ziekenhuizen blijft zo snel stijgen dat we wel aan de noodrem moesten trekken. Het is een noodrem de lockdown. De mensen zullen nog naar voedingswinkels kunnen gaan en bedrijven blijven draaien. Na 15 november gaan we heel voorzichtig de scholen kunnen openen, maar voor de rest is het lockdown. Dat wil zeggen dat de mensen zo weinig mogelijk contacten mogen hebben.”

“Elke dag dat je wacht, betekent dat je nog langer op de rem gaat moeten staan. Als je te lang wacht, dan verlies je tijd. Ik heb zelf een heel ongemakkelijk gevoel bij wat we de ziekenhuizen en de mensen die in de ziekenhuizen werken aandoen. We moeten ervoor zorgen dat de toestand niet nog erger wordt. We zijn nu zo ver. Nu moet de noodrem werken.”

De reden waarom de extra maatregelen worden genomen is duidelijk. “We doen dit om doden te vermijden. Het gaat er om dat we willen vermijden dat de ziekenhuizen helemaal vollopen. Het is geen goed idee voor mensen die een contactberoep uitoefenen om extra te openen voor maandag. Het is pijnlijk voor die mensen dat ze moeten sluiten, maar we moeten de contacten verminderen.”

Bekijk het gesprek met minister Frank Vandenbroucke uit “Het Journaal Laat” hier:

Goeiemorgen!

Er komt “een verstrengde lockdown” in ons land. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteravond aangekondigd na het Overlegcomité. Dat betekent dat onder meer niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten en dat niet-medische contactberoepen moeten stoppen. Hier kunt u het nieuws van gisteren nog eens nalezen.