Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Nederland haalt klimaatdoelen voor 2030 niet: afname van uitstoot moet verdubbelen, zegt Planbureau

Written by on 30 oktober 2020

Nederland heeft vorig jaar extra inspanningen aangekondigd, zoals betere isolatie voor huizen, het laten uitdoven van de vier overblijvende steenkoolcentrales, een emissiebelasting voor bedrijven en een extra sprintje voor zonne-, wind- en andere groene energie. 

Maar die blijken voorlopig dus onvoldoende, en zouden ook niet zo efficiënt zijn als verhoopt. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in een reactie al laten weten dat het nieuwste rapport vraagt om “extra maatregelen bovenop hetgeen voor het Klimaatakkoord al was afgesproken.” Voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord zei het zo: “Er is al veel werk verricht. Maar duidelijk is ook dat we de druk en het tempo moeten opvoeren.”

Voor extra reductie van broeikasgassen wordt nu onder meer gekeken naar de kansen die de coronacrisis biedt. Zo suggereert de Raad van State om geplande investeringen in energie-, warmte-, CO₂- en waterstofinfrastructuur naar voren te halen, of om de energiebesparingen in het bedrijfsleven te stimuleren.