Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


De coronacrisis: minder gedrag, meer beheer

Written by on 29 oktober 2020

Vandaar mijn denkoefening: wat als we het pad van ‘goed gedrag’ minder centraal stellen in onze aanpak en meer focussen op doelmatige technologie en beter beheer? Dan is goed gedrag nog steeds nodig maar staat het minder centraal en kunnen we onze energie stoppen in het bedenken van betere oplossingen in plaats van het blijven kijven op elkaar.

Ik geef één voorbeeld. Stel dat we over enkele maanden massaal sneltesten ter beschikking hebben die een sluitende vaststelling van besmetting kunnen uitvoeren op pakweg 1 minuut. Die kunnen we dan thuis gebruiken vooraleer we de deur uitgaan. In de openbare ruimte kunnen we ze aanwenden bij pakweg de ingang van scholen, vliegtuigen, treinen, concertzalen, woon- en zorgcentra, noem maar op.

Wie niet besmet is, kan doorgaan en samen met anderen opnieuw een stukje normaal leven opnemen: samen naar concerten gaan, films bekijken, dansen, noem maar op. Wie besmet is, gaat even in quarantaine, kan rekenen op medische ondersteuning, en wordt geholpen om te traceren met wie hij of zij recent in contact is geweest zodat we het net rond her virus meteen sluiten.