Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


Britse Labourpartij schorst gewezen leider Jeremy Corbyn wegens minimaliseren antisemitisme

Written by on 29 oktober 2020

In dat bewuste rapport ziet de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten wel verbeteringen binnen de Labourpartij, maar vindt ze dat het antisemitisme beter aangepakt had kunnen worden. 

Het onderzoek van de commissie kwam er na verschillende klachten over de houding van de sociaaldemocratische Labourpartij tegenover Joden. Om die reden verlieten bovendien negen parlementsleden vorig jaar de partij. Corbyn heeft de beschuldigingen van antisemitisme altijd van de hand gewezen. Ook nu ontkent Corbyn dus de aanklachten en zegt hij dat die “politiek gemotiveerd zijn” en dat hij zich daar niet bij zal neerleggen.

De huidige partijleider Keir Starmer biedt nu zijn excuses aan voor wat er in het verleden misgelopen is. Hij neemt het rapport van de commissie ter harte en belooft binnen de zes weken met een duidelijk actieplan te komen om het probleem binnen de partij aan te pakken. Starmer belooft ook dat er onder zijn leiderschap geen plaats meer is voor antisemitisme. Onlangs ontsloeg hij nog een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer lijkt zo een duidelijke breuk te maken met de periode-Corbyn.

De erg linkse Corbyn is parlementslid sinds 1983. Hij leidde Labour tussen 2015 en begin dit jaar en leed in die periode twee verkiezingsnederlagen, een tegen Theresa May en een tegen Boris Johnson. Na die laatste nederlaag eind vorig jaar moest hij opstappen.