Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 14:00


VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie: “Glutamine bevordert herstel spieren bij letsel en veroudering”

Written by on 28 oktober 2020

GLUD1 is een enzym dat glutamine metaboliseert – omzet in andere stoffen en dus doet verdwijnen – en de onderzoekers stelden vast dat als ze genetische hulpmiddelen en geneesmiddelen gebruikten die GLUD1 remmen, dat ze dan de daling van het glutamineniveau die ze normaal zagen na een verwonding, konden voorkomen. 

Het afremmen van GLUD1 resulteerde namelijk in de overproductie van glutamine door ontstekingscellen, witte bloedcellen die macrofagen genoemd worden. Die komen naar de spier wanneer die beschadigd is. 

“De nieuw geproduceerde glutamine zou door spierstamcellen kunnen worden gebruikt om het beschadigde spierweefsel snel te regenereren. We vonden hetzelfde bij zowel acute als chronische degeneratieve aandoeningen, zoals veroudering, wat leidt tot een sneller functioneel herstel van de spieren”, zei dokter Emanuele Berardi, een van de corresponderende auteurs van de studie en nu werkzaam aan de Universiteit Hasselt in Diepenbeek.