Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


LIVEBLOG: in totaal meer dan 5.500 covidpatiënten in onze ziekenhuizen, 911 mensen liggen op intensieve zorg

Written by on 28 oktober 2020

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De cijfers: trieste kaap van de 11.000 coronadoden bereikt

 • De coronacijfers in ons land blijven stijgen. De voorbije 7 dagen zijn er elke dag gemiddeld 547 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 85% meer dan in de week daarvoor. 
 • Er liggen nu 5.554 mensen in het ziekenhuis, 911 van hen liggen op intensieve zorg. (gisteren waren er dat nog 809 op intensieve zorg). 469 mensen hebben gisteren ook het ziekenhuis kunnen verlaten.
 • De voorbije week stierven elke dag gemiddeld 49 mensen aan het virus. Dat is een stijging met 26% ten opzichte van de week voordien. In totaal kostte COVID-19 al het leven aan 11.038 mensen in ons land.
 • Tussen 18 en 24 oktober zijn gemiddeld 13.858 nieuwe corona­besmettingen per dag* bevestigd. Dat is een stijging met 40% in vergelijking met de zeven dagen daarvoor.
 • Tussen 18 en 24 oktober werden elke dag gemiddeld 67.100 coronatests* afgenomen.
 • De positiviteitsratio* in die periode bedroeg gemiddeld 23%. Dat wil zeggen dat van alle uitgevoerde tests, 23% een positief resultaat opleverde. 23 op de 100 geteste mensen kregen met andere woorden te horen dat er bij hen een besmetting vastgesteld was.
Zorgkundigen druk aan het werk in Luik.

VKA

Welke nieuwe maatregelen zijn vanaf vrijdagavond in Vlaanderen van kracht? We sommen ze kort op

In Vlaanderen gelden vanaf vrijdag 30 oktober, om 18 uur, voor onbepaalde tijd een aantal nieuwe maatregelen. 

 1. In Vlaanderen geldt een nachtklok van middernacht tot 5 uur. Tijdens die nachtelijke uren mag je niet buiten komen, tenzij je moet werken of medische verzorging nodig hebt. Dit is een federale maatregel.
 2. Winkelen mag met maximaal twee personen.
 3. Alle cultuurhuizen (concertzalen, theaters, bioscopen en musea) worden gesloten; alleen bibliotheken mogen open blijven.
 4. Evenementen mogen niet meer doorgaan.
 5. Binnen- en groepssporten worden verboden. Alleen voor professionele sporters en kinderen jonger dan 12 worden een uitzondering gemaakt. Door het federale samenscholingsverbod mag je met maximaal 4 personen samen sporten.
 6. Onderwijs: de herfstvakantie wordt verlengd tot 11 november, het hoger onderwijs schakelt over naar code rood met afstandsonderwijs.
 7. Jeugdwerkactiviteiten worden verboden voor jongeren ouder dan 12 jaar.
 8. In woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één vast knuffelcontact en één extra contact dat om de 14 dagen kan wisselen.
 9. Bij erediensten, begrafenissen en huwelijk mogen maximaal 40 personen aanwezig zijn.

Voor de verschillende landsdelen zijn de afgelopen dagen verschillende verstrengingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Eerst werden op federaal niveau de regels aangescherpt, daarna trokken Wallonië en Brussel de touwtjes nog iets strakker en uiteindelijk volgde ook Vlaanderen. 

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: hieronder een helder overzicht van de nieuwe maatregelen, per gewest.