Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00

Current show

Xclusif Non-Stop

06:00 20:00


We zitten weer massaal voor de webcam, maar waarom zijn die videovergaderingen altijd zo vermoeiend?

Written by on 26 oktober 2020

Communicatie is meer dan de woorden die we gebruiken. We communiceren ook door onze hand- en oogbewegingen, de intonatie van onze stem en onze lichaamshouding. Houdt iemand zijn armen gekruist voor de borst? Dan weet je dat die persoon zich ongemakkelijk voelt. Zit een collega te schuiven op zijn stoel, terwijl jij aan het woord bent? Dan weet je dat die persoon je wil onderbreken.

We vangen die niet-verbale signalen op zonder dat we daar moeite voor moeten doen. Het hoort gewoon bij een normale conversatie.

Veel van die signalen vallen echter weg tijdens een videovergadering. Het is veel moeilijker om de lichaamstaal van een collega te lezen als je kijkt naar een klein schermpje. Die extra inspanning maakt online vergaderen vermoeiender dan een gewone vergadering. Het vraagt veel meer van onze aandacht.

“Je ziet dat verschil zelfs bij hersenscans”, zegt Lode Godderis. “Bij écht contact lichten andere hersengebieden op dan bij online contact. Onze hersenen maken bij een normaal contact ook hormonen aan die een rol spelen bij sociale interactie. Een echt gesprek doet andere dingen met je lichaam dan een conversatie via Skype of Zoom.”