Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


“We botsen tegen de grenzen van het federale systeem”: de “kakofonie” van het Belgische coronabeleid

Written by on 26 oktober 2020

“Je krijgt verschillende maatregelen op verschillende niveaus en politieke spelletjes. En zo gaat dat maar door en zo krijg je een kakofonie waar mensen niet meer uit wijs geraken”, zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in “De ochtend”. “Dit komt heel amateuristisch en chaotisch over. En dat heeft ook gevolgen voor het draagvlak van die maatregelen bij mensen.”

“Vlaanderen dreigt in een positie te komen die het Brussel verwijt: dat het te traag reageert, dat andere deelstaten kritiek gaan hebben”, aldus De Vadder. “Stel dat Vlaanderen volgt en nog verstrengt, hebben we dan geen week verloren?”, verwijst hij naar het Overlegcomité van vorige week donderdagavond. 

Vanmorgen zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) aan de RTBF dat hij vrijdag op het Overlegcomité besefte dat Vlaanderen niet zo ver wilde gaan als Wallonië en Brussel en dat hij de vergadering verliet om met zijn eigen regering samen te zitten en eigen maatregelen bekend te maken. En dan zijn er ook nog politieke spelletjes. “Groen dat Vlaams in de oppositie zit en vraagt dat Vlaanderen strengere maatregelen neemt, maar datzelfde niet deed in Brussel, waar ze in de meerderheid zitten”, zegt De Vadder. “En minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) die holderdebolder sneller dan gepland een verlenging van de herfstvakantie aankondigt, zoals in het zuidelijke landsgedeelte.”