Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Rusland, China of Iran: wie zit deze keer achter het nepnieuws in de VS?

Written by on 26 oktober 2020

Verschillende Democratische kiezers hadden bijvoorbeeld gemeld dat ze dreigmails hadden ontvangen die zogezegd van de extreemrechtse groepering “Proud Boys” afkomstig waren: “Stem op Trump of we weten je te vinden.” Er is ook een valse video verspreid die fraude moest aantonen met stembrieven. De mails konden getraceerd worden naar Iran, en hadden volgens de inlichtingendiensten de bedoeling om president Trump te beschadigen. 

Iran heeft er namelijk baat bij dat Trump verliest, omdat het hoopt dat met Joe Biden als president de onderhandelingen over een nucleair akkoord worden heropgestart en de sancties worden afgezwakt. Het regime in Teheran ontkent alle beschuldigingen. Maar toch lijkt het erop dat de Iraniërs de tactieken overgenomen hebben van de Russen, die dan weer proberen om de Democratische kandidaat Joe Biden in een negatief daglicht te stellen zodat Trump herverkozen geraakt.

En ook de Chinezen zouden met hackersgroepen proberen om de uitslag naar hun hand te zetten, zo bleek begin september nog uit een rapport van technologiereus Microsoft. Zij hebben het zowel op Biden als op Trump gemunt, en hopen hiermee chaos te creëren zodat de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel wordt getrokken.