Current track

Title

Artist

Current show

On-Air

20:00 22:00

Current show

On-Air

20:00 22:00


Liveblog: Viroloog Steven Van Gucht: “Breng kinderen niet bij grootouders”, gemiddeld 468 ziekenhuisopnames per dag

Written by on 26 oktober 2020

Enkele academici stappen naar de Raad van State om de nachtklok aan te vechten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Volgens de academici is de nachtklok in strijd met de Grondwet. Ze willen dan ook dat het besluit vernietigd wordt.

“De nachtklok is echt wel enkele bruggen te ver. We zijn niet tegen een krachtdadig coronabeleid, integendeel. Het is noodzakelijk, maar moet wel binnen de grenzen van de grondwet. Het probleem is dat de nachtklok een aantal fundamentele vrijheden die de grondwet ons geeft, bijvoorbeeld de vrijheid om je te verplaatsen, aan banden legt”, zegt wetenschapsfilosoof Karin Verelst, die mee schrijft aan het verzoekschrift.

Ze verwijst daarmee naar artikel 187, dat zegt dat de Grondwet niet geschorst kan worden. “Als we die grens nu overschrijden, kan een toekomstige regering eigenlijk grondwettelijk eender wat doen, zonder de gevolgen te dragen. Dan staat de deur open voor eender welke aantasting van onze grondrechten in de toekomst.”

Volgens Verelst wordt het verzoekschrift vandaag nog bij hoogdringendheid ingediend, ze verwacht binnen afzienbare tijd een beslissing.