Current track

Title

Artist

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00

Current show

Xclusif Top 40

14:00 17:00


Chilenen kiezen in referendum massaal voor nieuwe grondwet

Written by on 26 oktober 2020

Een van de eisen van de betogers was een nieuwe grondwet. Volgens de betogers staat de grondwet van Pinochet net sociale hervormingen in de weg. Vorig jaar gaf president Piñera dan toe en beloofde een referendum. 

Kiezers kregen ook de vraag voorgelegd of die er moet komen en zo ja, wie die moet gaan opstellen. Dat kan een groep van parlementariërs en burgers zijn, of een zogenoemde conventie bestaande uit 155 burgers. De Chilenen kozen overtuigend voor het laatste, de conventie van burgers die voor de helft uit mannen en de helft uit vrouwen moet bestaan. 

De burgers die uiteindelijke de grondwet zullen schrijven, worden in april verkozen.